"Ništa nije gotovo, ni isključeno kada je u pitanju Kosovo" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ništa nije gotovo, ni isključeno kada je u pitanju Kosovo”

Ništa nije gotovo i ništa nije isključeno, pa čak ni promena granica kada je u pitanju Kosovo, kaže Majkl Karpenter, bivši zvaničnik Pentagona.

Karpenter, bivši savetnik i pristalica Džozefa Bajdena, inače i ekspert za Balkan, je u intervjuu za Srpski telegraf rekao da će Vašington aminovati svako rešenje oko koga se usaglase Srbi i Albanci. Ističe i da po tom pitanju nema crvenih linija – sve je na Beogradu i Prištini.

Prema njegovim rečima, EU, Amerika i UN podržaće održiv dogovor. On je preneo lični stav da su i demokrate i republikanci u Kongresu čvrsto ujedinjeni u podršci nezavisnog Kosova.

“Dakle, to se neće promeniti”, kaže on i dodaje da obe strane žele rezoluciju koja će omogućiti Srbiji i Kosovu da žive rame uz rame u miru i prosperitetu. “Moramo kreativno da razmišljamo kako to postići. Ne mislim da je status kvo održiv”, rekao je Karpenter.

On je ocenio da šta god da demokratska administracija uspe, sadašnja će morati da bude kreativnija i da dobro razmisli kako da podstakne dve strane da postignu dogovor koji može da prihvati većina Srba i kosovskih Albanaca. “To uključuje stavljanje na sto ideje o stabilizacionom fondu”, dodaje.

On ne bi želeo da isključi nijednu mogućnost, uključujući i promenu granica, ali napominje da je ključ održivost dogovora koji podržava većina građana kako u Srbiji tako i na Kosovu.

“Ako unutrašnji akteri ne podržavaju rezoluciju u potpunosti, tada bez obzira na to šta spoljni akteri misle o tome, to neće funkcionisati. Trajna rezoilucija zahteva široku podršku na obe strane”, ukazuje Karpenter.

b92

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar