16. Augusta 2019.

Ništa bez lovora

Big Portal

NEODOLjIVE ĆUFTE

Potrebno je: 1 kg mešanog mlevenog mesa, 2 glavice crnog luka, 2 kašike iseckane pančete, 2 jajeta, 2 kašike seckanog peršuna, 100 ml mineralne vode, so, univerzalni začin, kašičica mlevenog bibera, 150 g pirinča, 2 kašičice aleve paprike

Za sos: 500 ml pasiranog paradajza, 3 kašike koncentrovanog paradajza, 2 kašike brašna, 1,5-2 l vode ili bistre povrtne supe, so, biber, 2 kašičice aleve paprike, 2-3 kašičice šećera, 3-4 lista lovora, malo sušenog ili svežeg bosiljka, 3-4 kriške sveže paprike, nekoliko čenova belog luka.

Propržite iseckani crni luk i slaninu sa malo soli, a na drugoj strani umutite jaja i sjedinite sa začinima i mesom. Dodajte proprženi luk sa slaninom i pirinač, pa oblikujte ćufte. Potom na malo ulja zapržite brašno, dodajte alevu papriku i koncenrovani paradajz, pa prelijte pasirani paradajz. Sve začinite dodacima za sos i promešajte, a na kraju sipajte vodu ili supu. Sos stavite da se kuva na umerenoj vatri, a kada provri stavljajte spremljene ćufte. Krčkajte dok ne bude gotovo, a na kraju možete da dodate i malo origana, “tabasko” sosa, vina.

PILEĆI PAPRIKAŠ SA KNEDLAMA

Potrebno je: crveni luk, 2 šargarepe, 1/2 korena celera, crvena paprika, 4 krompira, kašika paradajz pirea iz tube ili tegle, 2-3 lovorova lista, 4 bataka sa karabatkom i komad belog mesa, univerzalni začin, biber, kašičica aleve paprike, malo ulja.

Za knedle: 2 jajeta, 5 punih kašika brašna, 2 kašike griza, 100 ml mineralne vode.

Iseckajte luk na kockice i kratko propržite na malo ulja. Dodajte iseckane šargarepu, celer, papriku i lovorov list. Dok se povrće dinsta operite meso, odvojite batake od karabataka, belo meso isecite na četiri dela, pa sve stavite na povrće. Dinstajte oko 10 minuta, a u međuvremenu očistite krompir, iseckajte na kocke, pa dodajte i njega, zajedno sa alevom paprikom i univerzalnim začinom. Dinstajte uz povremeno mešanje još 5 minuta, a potom sipajte vrelu vodu, toliko da dobro prekrije sve. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Za to vreme spremajte knedle. Viljuškom umutite jaja, dodajte brašno, griz i pomalo vode, pa ostavite da odstoji dok se paprikaš kuva. Na kraju kuvanja dodajte kašiku paradajz pirea, a potom vadite kašikom knedle i ubacujte u paprikaš. Gotov je onda kada krompir može fino da se izgnječi viljuškom, meso lagano odvaja od kostiju, a knedle nabubre i isplivaju na površinu. Na kraju možete posuti sitno iseckani peršun i pobiberiti. Služite uz salatu po želji.

JUNEĆI GULAŠ

Potrebno je: 600 g junećeg buta, 2 glavice crnog, 3 čena belog luka, biber, so, kašika univerzalnog začina, 1/2 kašičice aleve paprike, 500 ml pasiranog paradajza, 1,5 l vode, lovorov list, peršun, kašika prezli.

Crni i beli luk iseckajte sitno, pa propržite na malo ulja. Ako je potrebno sipajte malo vode. Dodajte na komade isečeno meso, so, biber i pržite dok ne dobije lepu braonkastu boju. Zatim dodajte univerzalni začin, peršun i lovorov list. Nekoliko minuta mešajte, pa sipajte pasirani paradajz i vodu u visini debljine 1-2 prsta preko mesa. Gulaš kuvajte oko 40 minuta do sat vremena, a na kraju sipajte prezle i kuvajte još 10-15 minuta. Ako volite ljuto po vrhu rasporediti isečene kolutove papričica.

MUSAKA OD KELjA

Potrebno je: glavica kelja, 300 g mlevenog mesa, ulje, glavica crnog luka, 3 lista lovora, 3 jajeta, po želji rendanog sira, kašika prezli, kockica putera, univerzalni začin, so, biber.

Propržite na ulju sitno naseckani luk, dodajte mleveno meso, lovorov list i univerzalni začin, posolite, a pred sam kraj prženja pobiberite. Operite kelj, isecite ga na rezance širine santimetar, skuvajte u slanoj vodi, pa ocedite. U potpuno ohlađeno mleveno meso dodajte 3 žumanca pa kelj, posolite i pobiberite i sve lagano promešajte. Belanca umutite u čvrst sneg i polako ga umešajte u smesu. Sipajte u vatrostalnu posudu premazanu puterom i posutu prezlama. Poravnajte i musaku pecite 25 minuta u rerni na 200 stepeni. Izvadite je, pospite rendanim sirom, vratite u rernu i nastavite sa pečenjem dok se sir ne rastopi i zapeče.

UKUSNA KREM-ČORBA

Potrebno je: 600 g telećeg mesa, glavica crnog luka, 2-3 kašike ulja, 2 šargarepe, 2 krompira, biber u zrnu, 3 lista lovora, so, peršun, aleva paprika, 2 kašike brašna, 2 žumanca, 200 ml kisele pavlake, sok od limuna.

Iseckajte sitno luk i stavite u dublji lonac posut uljem da se prži, dodajte meso seckano na kockice, promešajte i ostavite da se dinsta. Sipajte 2 l vode, stavite biber u zrnu, lovorov list, na kockice seckanu šargarepu i krompir, posolite, poklopite i na smanjenoj temperaturi kuvajte dok povrće i meso ne omekšaju. U posebnoj posudi izmešajte brašno, alevu papriku i malo vode, vodeći računa da nema grudvica, pa sipajte u čorbu. Kuvajte dok ne provri. Potom viljuškom umutite žumanca, dodajte kiselu pavlaku i sve dobro promešajte. Kipuću čorbu sklonite sa ringle, pa 2-3 kutlače polako sipajte u smesu od žumanaca i pavlake stalno mešajući viljuškom. Opet, polako mešajući, vraćajte sadržaj u čorbu, poklopite i služite sa dosta seckanog peršuna i limunovog soka.

SLADAK KUPUS BEZ MESA

Potrebno je: 2-3 kašike ulja, glavica crnog luka ili praziluka, šargarepa srednje veličine, glavica kupusa srednje veličine, paprika, paradajz, lovor po želji, so, biber, 1/2 kašičice aleve ljute paprike, 1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća, 2 čena belog luka, veza peršuna, krompir sečen na kockice.

Očistite spoljne listove kupusa, presecite ga na 4 dela, odstranite koren, pa isecite na manje komade. Luk ili praziluk, kao i šargarepu, sitno iseckajte pa propržite na ulju. Dodajte kupus, lovor, posolite i dinstajte dodajući povremeno pomalo vode. Posle 10 minuta stavite papriku iseckanu na kockice. Nastavite sa dinstanjem dok kupus ne omekša, pa dodajte biber, sušeno povrće i alevu papriku. Krompir i paradajz iseckajte i dodajte u jelo. Promešajte, pa još malo poklopljeno kuvajte dok se krompir i paradajz raskuvaju. Na kraju iseckajte u jelo beli luk i peršun. Ako u kupus dodate i šoljicu pirinča ukusom će podsećati na sarmu od slatkog kupusa. Nakon kuvanja služite kao samostalni obrok ili prilog. Uz parče dimljenog kačkavalja, domaći hleb i seckani crni luk biće odličan ručak.

LAZANjE

Potrebno je: 8 kora za lazanje, 500 g mešanog mlevenog mesa, kašika univerzalnog začina, 2 listića lovora, crni luk, 2 čena belog luka isečenog na listiće, kašičica aleve paprike, so, biber, kašika koncentrovanog paradajza, 2 kašike ulja.

Za bešamel: 750 ml mleka, 3 kockice putera, 3 kašike brašna, kašičica soli, kesica parmezana

Propržite iseckani crni i beli luk na ulju, dodajte meso, pa smanjite vatru da se dalje dinsta u sopstvenim sokovima. Začinite i dobro promešajte. Kad sokovi ispare dodajte još pola šoljice vruće vode, pa na utišanoj vatri ostavite da ispari tečnost do kraja i da se meso dobro izdinsta. Za pripremu bešamela u hladno mleko stavite puter, so i brašno, pa neprekidno mešajući sačekajte da prokuva. Kada prokuva umešajte još i kesicu parmezana. Namastite dno vatrostalne posude ili tepsije pa redom slažite, prvo 2 kore, pa rasporedite trećinu mesa i preko toga nekoliko kašika bešamela. Postupak ponovite 3 puta, a na poslednje kore stavite samo ostatak bešamela. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare