Nissan teaserom najavio novi sportski automobil - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Nissan teaserom najavio novi sportski automobil

Dvanaest godina od predstavljanja legendarnog modela 370Z, kompanija Nissan napokon najavljuje zamjenu.

Nakon rendera fanova i brojnih glasina, iz Nissana je teaserom najavljeno da će Z sportski automobil doživjeti novu generaciju. Video objavljen na Nissanovom YouTube kanalu prikazuje asortiman novih modela koji će se pojaviti u narednom periodu.
Plan kompanije je da preokrene sreću predstavljanjem 12 modela u narednih 18 mjeseci, a jedan od njih će biti nasljednik modela 370Z koji se vidi u videu na 0:30.
Naziv videa je “Nissan Next: From A to Z”, počinje produkcijskom verzijom modela Ariya, a završava se nestrpljivo očekivanim sportskim automobilom.

Videom su najavljene buduće verzije modela Armada, Frontier, Kicks, Murano, Navara, Note, Pathvfinder, Qashqai, Rogue i Terra. Nedostaje GT-R, a to znači da vjerovatno nećemo uskoro vidjeti R36 iako je aktuelna generacija starija od generacije Z.
Detalja o Z modelu nema, ali glasine govore da će nositi oznaku 400Z. Navodno će ga pokretati 3,0-litarski biturbo V6 motor iz Infinitija Q60 Red Sport 400, koji će razvijati najmanje 400 KS, a možda i blizu 500 KS. Snaga će se vjerovatno prenositi na stražnje točkove, a u ponudi će biti manuelni i automatski mjenjač.

Glasine da će novi Z usvojiti retro dizajn imaju smisla jer automobil na teaseru podsjeća na 240Z svojom padajućom linijom krova i istaknutim stražnjim lukovima točkova. Čini se da ima mnogo veću rešetku hladnjaka od aktuelnog modela, kao i redizajnirana LED svjetla u obliku bumeranga kao i 370Z.

Novi model ne izgleda veći od aktuelnog i jasno je da se radi o dvosjedu.

Nissan će vjerovatno koristiti postojeću platformu, a više detalja se očekuje u narednim mjesecima.

Izvor: Klix

Danas objavljeno

Fantastičan rast prodaje za KTM u prvoj polovini godine

Zeljka

Jaguar će proizvoditi potpuno električnu Formulu E

Zeljka

Daimler: Novi modeli samo sa električnim pogonom

Zeljka

Ostavite komentar