27. Oktobra 2019.

Nissan razmatra prodaju svoje dvije fabrike u Evropi

Big Portal

Pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa temom, Blumberg prenosi da Nissan već beleži interesovanje potencijalnih kupaca za svoje fabrike u Velikoj Britaniji i Španiji.

Druga opcija koju proizvođač ispituje je da proda jednu od fabrika, jer je tržišni udeo marke u Evropi opao. Iako konačne odluke još nema, među potencijalnim kupcima ovih fabrika su pojedine kineske kompanije.

Nissanov profit tokom prve polovine godine opao je gotovo na nulu, a novi izvršni direktor Makoto Učida suočio se sa problemima već na početku svog mandata.

Međutim, portparol kompanije Nissan, Azusa Momose, rekla je da u ovom trenutku, japanski proizvođač ne planira da proda svoja dva pogona u Evropi.

Fabrika u Sanderlendu – proizvodnja modela Juke 2 (Foto: Nissan promo)

Nissan je još u julu najavio da planira da ukine 12.500 radnih mesta širom sveta, jer želi da se fokusira na svoje matično tržište, kao i na Kinu i SAD.

Pored toga, Nissan razmatra uvoz svojih modela u Evropu direktno iz Japana, sada kada su trgovinske prepreke sa EU nestale. Ukoliko povuče takav potez, više mu neće biti potrebne fabrike u regionu.

Japanski proizvođač automobila takođe planira da smanji niz nerentabilnih modela, uključujući niskobudžetnu marku Datsun u celini. Navodno je Nissan Micra jedan od njih.

Nissan je već najavio niz mera za smanjenje troškova u Evropi, uključujući ukidanje 600 radnih mesta u svojoj fabrici u Barseloni, koja trenutno radi sa kapacitetom ispod 200.000 vozila godišnje.

Fabrika u Velikoj Britaniji, u Sanderlendu, takođe je bila u fokusu, pošto je Nissan upozorio lokalnu vlast da bi Bregzit bez dogovora učinio ovaj objekat neodrživim.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare