Nismo izvukli pouku iz poplava od prije 5 godina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nismo izvukli pouku iz poplava od prije 5 godina

Nismo izvukli pouku iz katastrofalnih poplava koje su nas zadesile u maju 2014. godine. U međuvremenu je na obalama i obaloutvrdama rijeka urađena djelimična sanacija, kaže za Srpskainfo doktor geografskih nauka Čedomir Crnogorac, koji je redovan profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Kaže da je i nakon poplava od prije pet godina izjavio da stogodišnji ili hiljadugodišnji maksimumi vodostaja postoje samo u statistici, a da se maksimumi zaista mogu javiti češće – svakih četiri do pet godina. Time je profesor želio da aludira na izjave predstavnika vlasti koji su često izjavljivali kako je 2014. godine u maju pala rekordna količina kiše u posljednjih sto godina i da je to jedan od razloga razornih poplava, a ne naše nepripremljenosti.

– Sada imamo najavljene obilne padavine na području sjeverne Hrvatske, kod nas u sjeverozapadnom dijelu, te pomalo u Srbiji. Zahvaćeni smo izuzetno vlažnom talasnom masom, koja će da donese padavine do 120 litara po metru kvadratnom. Pitanje je da li to korita rijeka mogu da prime – navodi profesor Crnogorac.

Kaže da mu je kod nas sada neobičan optimizam koji se svodi na to da će biti ugroženi sjeverni dijelovi, zbog čega će biti brže oticanje u Savu.

– Međutim, kada napunite korito Save ili korito bilo koje rijeke, to je jedna moćna masa koja će regresivno, odnosno unazad potiskivati vode. Zato se može na većem dijelu tokova Bosne, Vrbasa, Une, Sane i Vrbanje očekivati enorman porast, koji može da izazove poplavni talas. Ne možemo reći u kojoj mjeri, jer nemamo tačne vrijednosti već prognoze. Ali, činjenica je da treba biti oprezan – upozorava Crnogorac.

Kaže da je drugi problem, koji će se pojaviti poslije padavina, smeće u priobalnom pojasu koje će se nagomilati.
– To je tuga. O tome pričam sigurno 20 godina, a niko ništa ne preduzima. Svima su puna usta zaštite životne sredine, ali stanje na terenu je sve gore – dodaje ovaj profesor.

Na kraju kaže da nije veliki optimista, ali da ne želi da bude ni veliki pesimista.

– U svakom slučaju, trebalo bi da imamo neka iskustva – navodi on.

Profesor Crnogorac ima, inače, objavljenih više od 100 naučnih radova u međunarodnim časopisima, 16 knjiga i monografija i stalno oblizi obale naših rijeka. Međutim, ovi argumetni, očigledno, nisu dovoljni da bude stručni saradnik na stručnim projektima koji radi neki od nivoa vlasti, niti je konsultovan u vezi sa najavljenim obilnim padavinama koje mogu da prouzrokuju poplave.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Odobreno: Stižu tenkovi

M.

Kremlj: Lažne tvrdnje da je šef CIA Moskvi predložio tajni mirovni plan

M.

Imam iz Kozarca se izvinio za izgovorene riječi

M.

1 Komentar

racic 12 Maja, 2019 at 12:56 pm

Ma kome treba sanacija rjecnih korita,
bitnije je sanirati 5 godina star vozni park vlastoljubaca.
Kleptokratija…

Odgovori

Ostavite komentar