25. Decembra 2019.

Niske kamate u Britaniji podstakle privredu, ali i bejbi-bum

Big Portal

Fergus Kaming i Liza Detling, istraživači u Banci Engleske, željeli su da utvrde da li uticaj centralnih bankara seže do porodica i kada je riječ o odlukama da li treba da imaju dijete ili ne.

Prema njihovoj procjeni, na svakih jedan procentnih poena smanjene referentne kamate, stopa nataliteta je rasla za 5,0 odsto među porodicama koje otplaćuju hipoteke po varijabilnoj kamati, koja se povećava ili smanjuje uporedo sa ključnom kamatnom stopom BoE.

“U prosjeku, smanjenje referentne kamate za jedan procentni poen povećava natalitet u Ujedinjenom Kraljevstvu za dva odsto”, naveli su oni u dokumentu objavljenom u petak.

Za razliku od Britanije, stopa nataliteta u Sjedinjenim Državama je pala u periodu kojim su se istraživači bavili, što oni pripisuju činjenici da u SAD preovladavaju fiksne kamate na hipotekarne kredite, kao i uticaju pada cijena nekretnina.

“Naša komparativna analiza upućuje na zaključak da ukoliko bi više porodica uspjelo da dobije nižu kamatu, Sjedinjene Države možda ne bi doživjele tako ozbiljan ”bejbi slom” tokom Velike recesije”, naveli si Kaming i Detling, dodaje Rojters.

Izvor: Bankar

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare