1. Novembra 2021.

Nikonov Z9 je nova profesionalna kamera bez mehaničkog zatvarača

Big Portal

Nikon je spakovao impresivne specifikacije u Z9, koji ima fizički profil sličan onom njegovih vrhunskih DSLR-a, sa ugrađenim vertikalnim rukohvatom. Takođe poseduje jedinstveni ekran osetljiv na dodir koji izbegava potpuno artikulisani dizajn koji je većina modernih kamera usvojila u korist dizajna naginjanja koji je fleksibilniji od onog koji se nalazi u njihovim Z6 II i Z7 II kamerama, i sposoban je da se naginje po više od jedne ose. Z9 je takođe 20% manji od D6, iako zadržava robusnu šasiju D6 od legure magnezijuma, kao i vrhunsku hidroizolaciju.

Z9 poseduje CMOS senzor od 45,7 megapiksela i procesor za obradu slike Expeed 7 koji mu omogućava da snima velikom brzinom od 20 slika u RAW formatu pune veličine u sekundi sa baferom od 1.000 slika ili sa 30 slika u JPEG formatu. Takođe ima izvorni ISO opseg od 64-24.600, koji se može proširiti na 32-102.400.

Za one fotografe koji se brinu o tome koliko prostora će zauzeti tako ogromni fajlovi, ne brinite; Z9 ima novi visokoefikasni RAW format datoteke koji smanjuje veličinu datoteka na trećinu tradicionalnih nekompresovanih RAW slika bez gubitka podataka o slici, što je velika stvar ako planirate da iskoristite mogućnost punog obima ovog diva.

NikonZ9.jpg

Velika inovacija ovde je, međutim, da Z9 nema mehanički zatvarač, već se u potpunosti oslanja na elektronski zatvarač, piše Digital trends. Ovo uklanja gomilu pokretnih delova iz sistema, što bi potencijalno moglo doprineti daleko većem stepenu izdržljivosti. Sam senzor je napravio Nikon, koji je ranije koristio Sony senzore u svojim fotoaparatima. Senzor je dvostruko obložen fluornim premazom i elektro-provodljivim premazom za odbijanje prašine. Tu je i dodatni štitnik senzora za zaštitu pri promeni sočiva.

Kamera je u stanju da odbaci mehanički zatvarač delimično zahvaljujući tom Expeed 7 procesoru, koji povećava brzinu skeniranja, čime se skoro u potpunosti eliminiše izobličenje rotirajućih zatvarača, čak i kada se snima pri maksimalnoj brzini zatvarača od 1/32 000 sekunde. Flash sinhronizacija je dostupna do 1/8000 sekunde sa omogućenom sinhronizacijom velike brzine (HSS) ili 1/250 sekunde kada je onemogućena.

AF praćenje je takođe značajno poboljšano, sa algoritmom za detekciju subjekta koji može da prati niz od devet različitih tipova subjekata, uključujući automobile, vozove, bicikle, motocikle, kućne ljubimce, ljude, ptice, vozove i avione. Ti subjekti se automatski otkrivaju i prate prilikom snimanja u režimu auto-area. Nikon tvrdi da Z9 može da fokusira brže od bilo kog drugog Nikon fotoaparata i da integriše poboljšano praćenje očiju. Autofokus pri slabom osvetljenju je pojačan tako da Z9 može da se fokusira na neverovatnih -8,5 EV.

NikonZ9kartice.jpg

Smanjenje vibracija u Z9 je takođe poboljšano sistemom stabilizacije slike koji Nikon naziva Synchro VR, za koji tvrdi da omogućava smanjenje podrhtavanja do šest stepeni u zavisnosti od toga koji objektiv koristite. Nova VR sigurnosna brava sprečava oštećenja usled grubog rukovanja kada je kamera isključena.

Z9 pravi velike korake u pogledu svojih video mogućnosti, jer je u stanju da snima do 8K pri 30 kadrova u sekundi (fps), i može to da uradi za neverovatno maksimalno vreme snimanja od 125 minuta u ProRes 233 HQ ili H.265 formatima. Takođe može da snima 4K pri 120 fps za sjajan usporeni video visoke rezolucije. Kao šlag na tortu, Nikon obećava da će predstaviti 8K 60 fps video snimanje u 12-bitnim ProRes Raw i 12-bitnim N-raw formatima, zajedno sa drugim profesionalnim funkcijama za snimanje filmova u besplatnom ažuriranju firmvera negde tokom 2022.

Kao da sve ovo nije bilo dovoljno uzbudljivo za profesionalne fotografe i videografe, Nikon je takođe najavio nekoliko novih profesionalnih sočiva za sistem: Nikkor Z 100-400mm f4.5-5.6 VR S i 24-120mm f/4. Takođe razvija i objektiv od 400 mm f/2,8 sa ugrađenim telekonverterom od 1,4x. Tu je i novi FTZ adapter koji nudi elegantniji profil za razliku od starijeg modela, koji je imao veliki, glomazni nosač za stativ koji je ometao neke dodatke.

Nikon Z9 će biti dostupan za kupovinu negde pre kraja 2021. za 5.499 dolara. Po ovoj ceni, i sa ovim karakteristikama, ovo bi mogla biti odlična kupovina, s obzirom na to da ovaj fotoaparat na neki način nadmašuje mogućnosti uporedivih Canon i Sony fotoaparata koji su znatno skuplji.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare