"Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će se dešavati" - BIGportal.ba
Region

“Niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će se dešavati”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek govorio je o novom soju koronavirusa – omikronu.

Naglasio je da više od 1.000 obolelih dnevno nije za opuštanje, već da je to ozbiljan broj.

“I dalje je na delu ozbiljna borba i naš zdravstveni sistem spreman je da u toj borbi istraje. Kod mene provejava optimizam da će 2022. biti mnogo povoljnija godina, jer se nadam da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine. I naučnici se trude da nam budu dostupne efikasne vakcine i inovativni lekovi”, rekao je dr Đerlek.

Kada je o lekovima reč, Đerlek je kazao da ćemo ih u Srbiji imati tokom ovog meseca.

“Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa virusom korona. Nama do kraja decembra stiže 10.000 doza molnupiravir leka kompanije Merk, kao i Fajzerov lek”, najavio je Đerlek na K1.

Omikron soj još uvek nije registrovan u Srbiji, ali državni sekretar kazao je da će on sigurno stići.

“Nalazimo se u ‘obruču’, jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario. Ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku. Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici.”

Obavezna vakcinacija
Mirsad Đerlek kazao je da se o obaveznoj vakcinaciji razgovara u Kriznom štabu, ali da nije realno očekivati da će se ta mera sprovesti.

“Očekuju nas brojni epidemiološki rizici u narednom periodu, dva Božića i Nova godina, veliki broj naših državljana doći će iz inostranstva za praznike. Moramo da se pomirimo sa činjenicom da ćemo sa koronom morati da živimo. I dalje smo na procentu od 58 do 59 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva”, kazao je dr Đerlek i dodao da se u Srbiji sprovode istraživanja da li će nam biti potrebna i četvrta doza vakcine.

Manjak vakcina u svetu
Postoji manjak vakcina u svetu, ali to građane Srbije ne treba da brine, kazao je državni sekretar.

“Imamo redovnu isporuku ‘Fajzer’ vakcina, a u ‘Torlaku’ smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj bože da sve te vakcine iskoristimo. Uvek smo bili solidarni i nećemo dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja i da ih bacimo. Podelićemo ih onima koji žele da ih prime”, kazao je dr Đerlek.

Danas objavljeno

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Snijeg napravio potpuni kolaps u Srbiji: “Ne krećite na put bez prijeke potrebe”

M.

Novi rekord na srpskoj pruzi; Voz dostigao 201,5 kilometara na sat

M.

Ostavite komentar