"Niko neće silom kontrolisati TSMC" - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

“Niko neće silom kontrolisati TSMC”

U jeku aktuelne situacije u Aziji, pozicija u kojoj bi mogao da se nađe jedan od najvećih proizvođača čipova na svetu bi mogla da zakomplikuje stanje na IT tržištu.

TSMC je najvrednija kompanija u Aziji i jedna od najvrednijih kompanija na svetu. Sedište jednog od najvećih proizvođača čipova je u Tajvanu, a trenutna geopolitička nestabilnost u ovom regionu bi mogla značajno uticati na budućnost tržišta čipova i kompletne IT industrije.

U retkom intervjuu, direktor kompanije TSMC Mark Liu je za CNN istakao da “niko neće silom kontrolisati TSMC”.

“Zbog toga što se radi o izuzetno sofisticiranim proizvodnim postrojenjima, ona zavise od povezanosti sa ostatkom sveta u realnom vremenu. Od materijala, do hemijskih jedinjenja, rezervnih delova, pa sve do inženjerskog softvera i dijagnoza”, istakao je Liu.

Liu je sugerisao da sa tolikim brojem različitih inputa i napora koji su potrebni za funkcionisanje TSMC fabrika, one bi veoma brzo prestale da rade ukoliko bi partneri širom sveta (kao što su oni u Aziji, Evropi i SAD-u) prestali da nude svoju podršku.

TSMC je poslednjih godina pojačao napore da gradi svoje fabrike i van Tajvana, ali kompanija namerava da svoja postrojenja sa vodećim tehnologijama zadrži na ostrvu.

Proizvođač čipova je nedavno objavio svoje planove o proizvodnji čipova u tri nanometra, kao i planove za proizvodnju u dvonanometarskom nodu.

Najavljeno je pet nodova za N3 familiju procesa proizvodnje, od kojih će se sa prvim započeti krajem ove godine, dok će prvi čipovi biti isporučeni početkom 2023.

Danas objavljeno

Netflix planira veću cijenu, a 25% korisnika planira da otkaže pretplatu

Vanja A

Novi AMD procesor “potjeran” do svjetskog rekorda

Zeljka

Kompanija vivo zvanično predstavila X Fold+ sa savitljivim ekranom

Zeljka

Ostavite komentar