Niko ne smije biti iznad zakona! Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Niko ne smije biti iznad zakona! Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa!

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava. Na ovaj način su ambasade SAD, Engleske, Njemačke, Holandije, Španije, te OHR i OSCE, reagovali na otvoreno pismo Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. U zajedničkoj izjavi, ambasade…

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava.

Na ovaj način su ambasade SAD, Engleske, Njemačke, Holandije, Španije, te OHR i OSCE, reagovali na otvoreno pismo Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. U zajedničkoj izjavi, ambasade još navode da su “alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a”.

Putem izjave pozvali su VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Savjeta nalažu cjelovite i temeljite istrage.

– Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji. Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Saopštenje

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar