“Nikada veće jedinstvo između Srpske, Srbije i SPC” Dodik na svečanoj akademiji povodom 15. septembra - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Nikada veće jedinstvo između Srpske, Srbije i SPC” Dodik na svečanoj akademiji povodom 15. septembra

Svečanom akademijom obilježen je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave na platou Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci. Program obilježavanja započeo je himnama Republike Srpske i Srbije u izvođenju SPD Jedinstva.

Nikada nije bilo veće jedinstvo nego danas između Republike Srpske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve, istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na Svečanoj Akademiji povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

– Uvijek smo stajali i branili slobodu svoju. Naše pismo je bilo potrebno da sačuvamo svoj identitet. ?edan gorostas za naš narod, a to je SPC, učinila je sve da očuva naš jezik, pismo, naš govor, krsnu slavu, identitet. Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vrijeme Osmanskog carstva – poručio je Dodik.

On je naglasio da svako sa svojim obavezama, brani i čuva to jedinstvo.

– Srpsko jedinstvo podrazumjeva naše okupljanje, našu borbu u ekonomiji, a rezultati nisu mali. Izgradnja auto-puta i mnogobrojni zajednički projekti su tu – dodao je Dodik.

On je poručio i ovo:

– Ako je 20. vijek bio vijek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vijek ujedinjenja – zaključio je Dodik.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je uputio čestitke svim Srbima, rekavši da u kojem god gradu, državi ili na kojem god kontinentu se nalazili, granice su samo linije u atlasu, a nikako prepreka za jedinstvo jednog naroda.

– U danima kada slavimo jedinstvo srpskog naroda, slobodu i nacionalnu zastavu, možemo biti ponosni na veze koje Republika Srpska i Republika Srbija imaju, koje su neraskidive i čini se nikada snažnije. Ono što duboko povezuje naš narod sa obje strane Drine jeste bogata tradicija, vjera, jezik, pismo, ali i herojska istorija na koju možemo biti ponosni – poručio je gradonačelnik.

On je rekao da ako želimo biti jedinstveni moramo se prestati dijeliti na velike i male Srbe i sa velikih riječi preći na velika djela, jer se riječ jedinstvo prečesto koristi, a malo poštuje.

– Sutra će zgrada Gradske uprave u čast ovog praznika zasijati u bojama naše trobojke, a pozivam i naše građane da istaknu zastave na svoje kuće, kako bismo dostojanstveno obilježili ovaj praznik – kazao je Stanivuković.

U okviru svečane akademije priređen je bogat kulturno-umjetnički program, a atmosferu su upotpunile muzičke numere najpoznatijih rodoljubivih pjesama u izvođenju Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske i Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo.

Tokom svog obraćanja, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će važan korak u očuvanju našeg identiteta biti usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u skupštinama Srbije i Republike Srpske.

– Zaštita identiteta je naš zajednički interes i naše neotuđivo pravo koje ostvarujemo bez namjere da bilo koga ugrozimo ili oštetimo. Naprotiv, želimo mir, stabilnost i prosperitet, kako našim građanima, tako i svima drugima u regionu – naglasila je Cvijanović.

Na Svečanoj akademiji obratili su se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, te ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Podsjećamo, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zajednički je praznik koji 15. septembra slave Srbija i Republika Srpska. Ovaj praznik je ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.

U čast obilježavanja ovog praznika Banjaluka je bila ukrašena zastavama Srpske i Srbije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar