"Nikada u istoriji MMF-a nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nikada u istoriji MMF-a nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije”

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vanrednu finansijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa.

Čelnica MMF-a Kristalina Georgijeva rekla je da je pandemija koronavirusa dovela do ekonomske krize bez presedana.

“Nikada u istoriji MMF-a nismo svedočili zaustavljanju svetske ekonomije”, rekla je Georgijeva na onlajn konferenciji za medije, zajedničkom sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), prenosi Hina.

“Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna finansijska kriza pre desetak godina”, dodala je.

Georgijeva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara. MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene, prenosi Al Džazira.

Georgijeva je najavila da će MMF iskoristiti svoju ušteđevinu za vanredna stanja od milijardu dolara kako bi pomogao pogođenim ekonomijama, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale birati između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Čelnik WHO Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje da suspenduju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu zaštitu za slučajeve COVIDA-19.

“Ako ljudi odlažu ili odustaju jer to ne mogu sebi priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju nadzor nad pandemijom i dovode društvo u opasnost”, rekao je.

Čelnik WHO izvestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 miliona dolara za WHO-ov plan odgovora na COVID-19, što je više od zatraženih 675 miliona dolara.

Broj slučajeva zaraze COVIDOM-19 u svetu ove nedelje je prešao milion, a umrlo je više od 50.000 obolelih.

B92

Danas objavljeno

PREMINUO FEĐA STOJANOVIĆ: Glumac izgubio bitku sa teškom bolešću u 73. godini

M.

Dodik: Srpska i njeni predstavnici učinili sve da vakcine budu kupljene

M.

Nov incident u Hrvatskoj: “Oj, hrvatska mati, Srbe ćemo klati”; osumnjičena 21 osoba; samo tri idu u pritvor

M.

Ostavite komentar