23. Jula 2019.

Nikada nije kasno za gužvanje postelje

Big Portal

Seksualnost u poznim godinam više nije tabu, a stručnjaci ističu njegove brojne pozitivne uticaje na zdravlje.

Istraživanja: Čak 50 odsto muškaraca i 30 odsto žena seksualno aktivni i u sedamdesetim

Istraživanja o zdravim životnim navikama, između ostalog, pokazala su da seks povećava samopouzdanje, smanjuje stres i krvni pritisak, poboljšava imunitet i smanjuje doživljaj bola.

– Vođenje ljubavi produžava život i opšte je poznato da želja za seksom ne umire sa godinama starosti – objašnjava psihoterapeut Milica Milovanović. – Uprkos predrasudama i uverenju da pojedini penzioneri nemaju aktivan seksualni život, kod mnogih tek u starijoj dobi dolazi do izražene želje za intimnošću sa partnerom. Ovo nije nikakva novina, jednostavno sa sazrevanjem, posebno muškaraca, javlja se težnja ka kvalitetnom emotivnom povezanošću sa partnerom. Kada govorim o ovoj povezanosti pre svega mislim na seksualnu privlačnost između starijih sugrađana.

Povezanost između partnera postaje sve čvršća kako godine prolaze. Partneri su svesni činjenice da poznaju jedno drugo, znaju šta im prija u međusobnim odnosima, imaju osećaj sigurnosti i nemaju stida. Sve ovo su okolnosti, kako tvrdi naša sagovornica, koje doprinose održavanju zdravog i aktivnog seksualnog života.

– Iako zvuči neverovatno, imala sam razgovore sa ljudima koji imaju više od 70 godina i uživaju u seksualnom životu. Njihova iskustva potvrdila su mi ranije tvrdnje stručnjaka da im aktivnost u tom dobu znatno olakšava opšte stanje organizma, smanjuje depresiju i nervozu i povećava osećaj zadovoljstva što se nalaze baš u toj životnoj dobi – tvrdi ova psihoterapeutkinja.

Penzioneri koji su vrednovali polni život u mladosti sasvim je sigurno da će to činiti u starosti onoliko koliko im stanje organizma dozvoljava. Ipak manjak fizičke aktivnosti u trećem dobu može predstavljati glavno ograničenje za kvalitetan intiman odnos. Seksolozi upozoravaju da se u tom slučaju mora usporiti sa “akrobacijama u krevetu”. Osim toga, potrebne su i redovne konsultacije sa kardiolozima, posebno onim muškarcima koji u šestoj ili sedmoj deceniji života koriste preparate za jačanje potencije.

Skorašnja istraživanja pokazala su da 50 odsto muškaraca i 30 odsto žena ostaju seksualno aktivni i u sedamdesetim. Seksolozi ovaj raspored snaga objašnjavaju prirodno jačim seksualnim nagonom kod muškaraca, ali i patrijarhalnim shvatanjem seksa, po kome muškarci imaju prava da uživaju, a žene ne, pogotovo u starosti.

POSEBNA PAŽNjA KOD ŽENA

PERIOD nakon menopauze može biti posebno problematičan kod žena zbog smanjenja lučenja polnih hormona. Mnogim ženama ovo predstavlja izuzetno veliki psihološki problem i barijeru u održavanju aktivnog seksualnog života. Psihoterapeutkinja upućuju na to da se na tržištu nalaze razni medikamenti koji mogu pomoći u prevazilaženju ovog nedostatka i da to ne bi trebalo da bude prepreka najstarijim sugrađankama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare