18. Novembra 2022.

Nikada ne ZANEMARUJTE ovaj znak, javite se ljekaru MOMENTALNO

Big Portal


Uobičajeni znaci uključuju glavobolje, mučninu ili vrtoglavicu. Ali stručnjaci iz Cancer Research UK tvrde da postoji jedan simptom koji zaista možete čuti.

To bi bilo zbog tumora temporalnog režnja, za koji stručnjaci kažu da može utiče tako da čujete glasove u glavi. Takođe su objasnili da u zavisnosti od položaja tumora, možete imati problem sa načinom na koji obrađujete i čuvate uspomene.

Simptomi  koji mogu takođe da se jave su poteškoće sa kratkoročnim pamćenjem, govorom i sluhom.

Ako imate tumor na mozgu, on će verovatno pritisnuti vašu lobanju, zbog činjenice da postoji samo ograničena količina prostora koji organ može da zauzme. Ako tumor raste, stručnjaci kažu da će to povećati pritisak unutar lobanje.Ovo se obično naziva povišenim intrakranijalnim pritiskom i može da izazove sledećih šest problema.
 

1. Glavobolje

Lekari u dobrotvornoj organizaciji tvrde da je ovo jedan od najčešćih simptoma tumora na mozgu, ali su dodali da ako samo imate glavobolju, malo je verovatno da je u pitanju rak. Objasnili su da ako imate glavobolje u kombinaciji sa vrtoglavicom ili mučninom, koje vas budi noću ili ako imate problema sa očima kao što su treperenje svetla ili slepe tačke – onda bi trebalo da posetite svog lekara opšte prakse. Ako ranije niste imali glavobolje, a one se stalno pogoršavaju ovo shvatite kao alarm.


2. Napadi

Podaci iz dobrotvorne organizacije pokazuju da se javljaju kod osam od svakih deset ljudi koji imaju tumor na mozgu. Uputstvo kaže: „Možda ćete imati trzaje ili trzanje ruku, ruku ili nogu. Ili bi vaš napad mogao da utiče na celo telo. “Napad je veoma zastrašujući. Različite bolesti mogu da izazovu napade i važno je da odmah posetite svog lekara ili da odete u hitnu pomoć ako ih doživite.”

3. Osećate se bolesno

Bolest koja se javlja kada se iznenada pomerite je još jedan znak na koji treba obratiti pažnju. Međutim, malo je verovatno da će to biti vaš jedini simptom, a to će obično ići ruku pod ruku sa glavoboljama, slabostima i problemima sa očima.

4. Pospanost ili gubitak svesti

Stručnjaci su objasnili da možete doživeti pospanost ili gubitak svesti zbog povišenog intrakranijalnog pritiska koji može da smanji dotok krvi u mozak. Dodali su da to može biti zastrašujuće za vas i one oko vas.


5. Problemi sa očima

Ako imate tumor na mozgu, možda ćete primetiti da vam se vid pogoršava ili da naočare ne pomažu. „Možda ćete izgubiti sposobnost da vidite krajičkom oka, zbog čega ćete naleteti na automobile ili predmete sa leve ili desne strane“, navodi se u uputstvu. Takođe možete da se borite sa zamagljenim vidom, plutajućim oblicima i tunelskim vidom, kažu stručnjaci.


6. Promene ličnosti

Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju, jesu promene ličnosti. Oboleli mogu da postanu dezorjentisani i zbunjeni. Pored glavnih simptoma, ako imate tumor prednjeg režnja, možete imati probleme sa hodanjem, probleme sa vidom i govorom, gubitak mirisa ili slabost na jednoj strani tela. Ako imate tumor parijetalnog režnja, mogli biste da imate problema sa čitanjem ili pisanjem, teškoće u govoru i razumevanju, kao i gubitak osećaja u jednom delu tela, dodaju stručnjaci.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare