NIKAD VIĐENE FOTOGRAFIJE ZEMLJOTRESA Izložba o životu nakon razornog potresa - BIGportal.ba
Banja Luka

NIKAD VIĐENE FOTOGRAFIJE ZEMLJOTRESA Izložba o životu nakon razornog potresa

Povodom obilježavanja pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banjaluku, u atrijumu Gradske uprave sutra, 23. oktobra, u 11 časova biće otvorena multimedijalna postavka o životu u Banjaluci nakon razornog potresa, saopšteno je na sajtu Grada.

Prvi dio postavke čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjalučki foto-amateri Radivoj Radanović, dr Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović, dok je njen drugi dio projekcija arhivskih filmova o banjolučkom zemljotresu, koje su svojim amaterskim kamerama formata 8 mm i 16 mm snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

– Kuriozitet ove multimedijalne postavke je da fotografije i negativi, čije će reprodukcije biti izložene, nikada ranije nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija foto-amatera. Takođe, više od polovine kadrova arhivskih filmova nikada nije prikazano izvan „kućnog bioskopa“ njihovih autora – rekli su iz Gradske uprave.
Na posljedice najveće prirodne katastrofe, koja je zadesila „krajišku ljepoticu“, podsjeća Filatelističko društvo Banjaluka, uz podršku Grada, a autor je banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać.

Posjetioci će moći da vide postavku do 31. oktobra, svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

Danas objavljeno

U Banjaluci rođeno devet beba

M.

Planirana isključenja el.enegije za 24.01.2022.godine

Vanja A

U nedjelju obustava saobraćaja u centru Banjaluke

M.

Ostavite komentar