NIKAD NEOBIČNIJI POLAZAK U ŠKOLU - Đaci u školi dva sata, i odmore će provoditi u učionici - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NIKAD NEOBIČNIJI POLAZAK U ŠKOLU – Đaci u školi dva sata, i odmore će provoditi u učionici

Škole u Srpskoj ovih dana završavaju pripreme za novu školsku godinu, te prave planove rada i organizacije nastave u školama koji, kako kažu i zaposleni, nikada nisu bili kompleksniji.

Istovremeno, zbog pandemije virusa korona, i pripreme djece i roditelja za polazak u školu, odavno nisu bile neobičnije.

U školama se radi dezinfekcija objekata, dijele odjeljenja i formiraju grupe do 15 učenika, te planira rad u duplo više smjena nego inače, a sve u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo i resornog ministarstva. Istovremeno, direktori pripremaju i hodograme obavještavanja i reagovanja kod pojave sumnje na zarazu virusom korona, a o kojem moraju upoznati sve radnike škole, roditelje i učenike. To podrazumijeva i instrukciju za roditelje koji kod kuće primjete simptome zaraze.

Više smjena

Časovi će u mnogim školama trajati po 20 minuta. Djeca će u školi provoditi oko dva do dva i po sata dnevno, dok će nastava za prvačiće trajati kraće, oko sat i 15 minuta do sat i po vremena, uključujući odmore od po pet minuta. Učenici će, ipak, odmore provoditi u učionicama, kažu u školama, a neće biti ni kabinetske nastave, već će svako odjeljenje boraviti u svojoj učionici.

–U većini škola će učenici biti fiksno u učionicama, kako bi se smanjila mogućnost cirkulacije djece. Odmori traju pet minuta. Učenici će dolaziti malo ranije u školu, dok će nastavno osoblje u svim školama morati da dođe sat vremena do 45 minuta prije početka nastave, kako bi im se izmjerila temperatura i kako bi pripremili sve u učionicama. Pored toga, sve su škole odredile satnicu po kojoj će odjeljenja dolaziti na časove u mini smjenama i grupama. U našoj školi, recimo, imaćemo šest smjena, jer imamo 1.200 učenika i probleme s prostorom i inače. U centralnoj školi će ići dvije grupe u jednoj smjeni, dok će u područnim školama biti malo lakše organizovati nastavu – kaže direktorka OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu Danijela Mrda.

Pauza između smjena će trajati najmanje 15 minuta, a u tom periodu se škole dezinfikuju i pripremaju za dolazak nove grupe đaka. U mnogim školama planiraju i da za prvačiće rezervišu međusmjenu, kako ne bi dolazili u dodir s ostalim učenicima, te kako bi im polazak u školu bio što prijatniji. U nekim školama prave se i rasporedi ulazaka grupa učenika na različite ulaze.

Roditelji

Učenici starijih razreda, u većim školama, nastavu će imati i u kasnim popodnevnim časovima, a sve to skupa glavobolja je i za roditelje koji treba da organizuju život porodice na novi način.

–Polazak u školu nikada nije bio čudniji. Treba da smislimo kako ćemo odvoditi i dovoditi dijete iz škole koje će biti tamo mnogo kraće nego inače. Ujedno, pripremamo se za školu, ali umjesto knjiga i odjeće prvo kupujemo maske, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju i vitamine – kaže jedna majka iz Banjaluke.

Na roditeljima, te na učiteljima i nastavnicima je velika odgovornost da djeci objasne kako da se pridržavaju mjera zaštite od virusa u školama, zašto je to važno i zašto će nastava biti mnogo drugačija nego inače. U školama poručuju i da će zdravlje učenika zavisiti od ozbiljnosti odraslih, koji svojim primjerom treba da pokažu djeci kako da se ponašaju i pridržavaju mjera.

Disciplina

Nastavnici smatraju i da će, bar u početku, mnogo vremena morati da posvete upravo održavanju discipline u razredu, pa će im malo vremena ostajati za nastavni rad.

–Najvažnije je da se pridržavamo svih mjera koje je propisao Institut, te da i roditelji, i nastavnici, i učenici shvate ozbiljnost situacije, da shvatimo da se to ne dešava nekom tamo drugom, već da svako može da se razboli. Nadam se da je to već svima jasno, mada ima ljudi koji su prema tome vrlo nepovjerljivi. Škole na području našeg aktiva će maksimalno uložiti napore da se ispoštuju sve mjere i u prvom redu da se zaštiti zdravlje učenika. Svi smo zabrinuti i promišljamo ovu situaciju, ali ćemo učiniti sve da se rizik smanji – kaže predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović.

Inspektori kontrolišu poštovanje mjera

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković ističe da će prvih 14, odnosno prvih 28 dana školske godine predstavljati najveći izazov.

Po njegovim riječima, republička i komunalna inspekcija će kontrolisati provođenje mjera, kako u školama, tako i u objektima oko škola, prije svega ugostiteljskim objektima, u smislu prisustva učenika. Iz Inspektorata RS saopštili su da su već počeli preventivne kontrole.

Zeljković je naveo da je jako važno da se sve mjere poštuju unutar škole, kod kuće i tokom dolaska od kuće do škole.

–Naše preporuke su da cijela zajednica prepozna značaj početka nastave u klupama. Da li se mjere poštuju i u kojoj mjeri biće jasno za najviše 28 dana od početka školske godine. Tada ćemo vidjeti kakva će biti epidemiološka situacija – objasnio je Zeljković.

Preporuke Instituta za organizaciju nastave su već objavljene, a plakati sa uputstvima za učenike biće postavljeni u svim školama.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo, Valentina Mišljenović

Danas objavljeno

Veliki požar na Sardiniji; Evakuisani stanovnici i turisti

M.

Spaljeno 1,4 tone marihuane, Vulin poručio da će se hapsiti i za “džoint

M.

Prištinski autobus sletio kod Slavonskog Broda – desetoro mrtvih, mnogo povrijeđenih

M.

Ostavite komentar