17. Marta 2019.

“Nikad nas nisu pitali šta želimo”

Big Portal

“Nije se došlo do tih tema. Kad god se otvarala neka mogućnost za polazak ka kompromisu, uvek su se desili neki incidenti. Nisu to samo sumnje, postoje i tvrdnje da neke evropske zemlje ne žele da se ovo brzo završi”, rekao je Dačić za današnju “Politiku”.

On navodi da Britanija i Njemačka nisu za podjelu, a da se Britanci pravdaju da ne podržavaju Ramuša Haradinaja i da su protiv takse.

“Imate i nemačku poziciju gde oni kažu da nisu za to da se ukinu takse i pokrene dijalog pre evropskih izbora. Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradu kad može iz Berlina? Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više sa Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće”, kazao je Dačić.

Na konstataciju – dakle ništa do kraja godine, Dačić odgovara:”To spada već u domen političke naučne fantastike”.

On navodi da takse moraju da budu ukinute da bi se nastavio dijalog, a da činjenica da su donijeli platformu stavlja Srbiju u jednu novi političku poziciju – da oni neće bilo kakav kompromis.

Šef diplomatije naglašava da Srbiju platforma iz Prištine uopšte ne interesuje.

“To što su oni sebi postavili kao cilj nema nikakve veze sa dijalogom. Ne možeš da se setiš platforme usred briselskog procesa, kada si već imao razne dogovore”, rekao je Dačić.

On podsjeća na dvije potpuno suprotstavljene pozicije – jedna je da je Kosovo autonomija u okviri Srbije, druga je da je Kosovo nezavisna država u granicama koje su oni sami sebi predstavili kao međudržavne, a to su u stvari granice između pokrajine i centralne Srbije.

“Do kompromisa je teško doći na osnovu te dve pozicije. Zašto su Amerikanci iskoračili iz svoje pozicije? Zato što su shvatili da Srbija nikada neća priznati nezavisno Kosovo s tim jednostranim aktom, bez nekog kompromisa. A koji je kompromis? Nikada oni nisu rekli ovo je najbolje rešenje. Oni i sami kažu dajte da vidimo šta su predlozi”, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare