9. Februara 2022.

Nikad mekši i ukusniji – recept za domaći hljeb

Big Portal

Sastojci:

300 ml mleka ili vode
15 g svežeg kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
500 g brašna
so

Priprema:

U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer, promešati.

Dodati ulje, brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.

Testo ne sme da bude tvrdo, nego srednje meko. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obrađeno testo pokrite prozirnom foliom i krpom i ostavite na toplom da se udostruči.

Testo staviti na sto koje ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu kiflu. Iseći testo na 6 jednakih komada (izmeriti na vagi) pa ih rukama obradi oblikujući loptice.

Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama razazvuču testo kao manji tanjirić, pa uvite u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve ruka spojiti. Ređati u pleh.

Oštrim nožem malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesto na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka (može i samo mleko) i premazati.

Peći na 200 C oko 30-35 minuta.

Ako želite mekši hleb uvite u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare