Sastojci:
300 ml mleka ili vode
15 g svežeg kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
500 g brašna
so
Priprema:
U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer, promešati.
Dodati ulje, brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.
Testo ne sme da bude tvrdo, nego srednje meko. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obrađeno testo pokrite prozirnom foliom i krpom i ostavite na toplom da se udostruči.
Testo staviti na sto koje ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu kiflu. Iseći testo na 6 jednakih komada (izmeriti na vagi) pa ih rukama obradi oblikujući loptice.
Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama razazvuču testo kao manji tanjirić, pa uvite u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve ruka spojiti. Ređati u pleh.
Oštrim nožem malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesto na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka (može i samo mleko) i premazati.
Peći na 200 C oko 30-35 minuta.
Ako želite mekši hleb uvite u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba.
9. Februara 2022.
Nikad mekši i ukusniji – recept za domaći hljeb
Podijeli vijest na:
Pretplata
0 Komentara
Povezane vijesti
-
Svijet
“Amerika je sanjala da nas je napao Izrael”: Iranski zvaničnik demantuje medijske izveštaje
-
Svijet
Najveći izbori koje je svijet ikad vidio: Kako se sakupljaju glasovi širom Indije?
-
Svijet
Izrael napao Iran: Udari u gradu sa nuklearkom, nema oštećenja
-
Republika Srpska / BiH
Dobrovoljačka: 32 godine bez pravde
-
Svijet
Njemačka odustaje: “Sada nije vrijeme”