6. Maja 2022.

Nijemci zabrinuti zbog cijena, strah od veće krize

Big Portal

Stanovnici Berlina podelili su sa ekipom Tanjuga strepnju da bi situacija mogla da bude i gora i da će se sve teže preživljavati sa sadašnjom platom ili penzijom, jer inflacija u Nemačkoj već mesecima raste i proteklog meseca oborila je rekord sa 7,4 odsto, dok su cene namirnica skočile između 20 i 40 odsto, a energenata iznad 40 odsto.

Penzioneri kažu da već sada jedva “krpe kraj s krajem”, i da je sve teže živeti sa penzijom, jer im nakon plaćanja svih računa, ostaje sve manje za bilo šta drugo.

Ipak, dok su jedni duboko zabrinuti za blisku budućnost i predviđaju da će ova kriza trajati još najmanje dve godine, ima i onih koji su uvereni da će sukobi u Ukrajini brzo proći, kao i da će vlada reagovati i vratiti cene na podnošljivi nivo.

Starija Nemica kaže da želi da razmišlja pozitivno iako su poskupljenja teško pogodila mnoge ljude.

Na pitanje da li očekuje veću krizu na jesen i zimu, rekla je da ne zna šta će biti i da se nada da će vlada naći gas u nekoj drugoj zemlji, ali da će on svakako biti skuplji od ruskog.

Utisak jednog penzionera iz Berlina je da je situacija strašna i da tako nešto do sada nije video.

“Od korone, cene neprestano rastu. Radnici su, pre svega, žrtve. Ja sam sada penzioner, dobijam oko 900 evra, a za kiriju dajem 500 evra, kako da živim od toga. Nadam se da će vlada uspeti da ublaži posledice krize“, rekao je on.

Strahuje kako će se razvijati situacija na jesen i zimu i priznaje da je veoma pesimističan, posebno za buduće generacije, kojima predviđa teži život.

Jedan mlađi Nemac, koji je do skoro živeo u inostranstvu, smatra da je problem što su Berlin i Hamburg postali kapitalistički gradovi, u kojima su bogati pokupovali sve, pa rođeni Berlinci nemaju na raspolaganju ni stanove koje mogu sebi da priušte.

Kazao je da vlada ne gradi više socijalne stanove, već samo “nekretnine za bogate”.

I za njega je skok cena veliki problem, a uveren je da će cena grejanja rasti.

Da su poskupljenja problem velike većine, saglasan je još jedan mlađi stanovnik Berlina, koji kaže da su posebno ugroženi oni koji rade u zdravstvu ili socijalnoj zaštiti, a imaju mala primanja.

On, međutim, kaže i da su poskupljenja sasvim normalna stvar kada nedostaju sirovine i kada zemlje koje su bile glavni izvoznice, više ne isporučuju robu.

“Ne bih uopšte da razmišljam šta će doći. Šta bude biće. Ne možemo to sprečiti“, njegov je zaključak.

Starija Nemica ističe da za nju rast cena za sada nije problem, pošto je još u radnom odnosu.

„Meni još nije tako strašno, jer još radim, ali za godinu dana idem u penziju i imaću 1.000 evra manja primanja, a onda će mi život sigurno biti teži“, zabrinuta je ona zbog onoga što je čeka, jer, kako kaže, ne veruje da će trenutna kriza brzo proći.

Ubeđena je da će, kaže, da će trajati najmanje dve godine.

U Nemačkoj su građani, osim sa poskupljenjima, suočeni i sa nestašicama u prodavnicama.

Zbog velike potražnje, a usled pravljenja zaliha, ali i manjih isporučenih količina, u prodavnicama je ograničena količina suncokretovog ulja, rafovi sa uljem često su prazni, pa je potrebno obići više prodavnica, ne bi li se pronašla ta namirnica.

Međutim, u turskim prodavnicama recimo ima ulja, ali je – čak četiri puta skuplje.

(Tanjug Foto: Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare