5. Juna 2022.

Nijemci štede na hrani

Big Portal

Posebno ozbiljan je pad kupovine prehrambenih proizvoda – verovatno zbog povećanja cena. Ali, postoje i problemi sa isporukom.

Nemački trgovci na malo su zbog visoke inflacije u aprilu pretrpeli neočekivano snažan pad prodaje. Uprkos popuštanju mera koronavirusa, njihova primanja su bila 4,7 odsto manja u odnosu na prethodni mesec – podaci su Saveznog zavoda za statistiku.

Ako se ignorišu cene, realan minus je bio čak 5,4 odsto.

“Realna prodaja je tako dostigla najniži nivo od februara 2021. godine”, kažu statističari. Ekonomisti su očekivali prosečan pad od samo 0,2 odsto.

Istorijski pad prodaje

Najviše je opala prodaja hrane. Poređenja radi, trgovina neprehrambenim proizvodima je realno smanjena za 4,4 odsto, dok je trgovina hranom pala za 7,7 odsto.

“Ovo je bio najveći pad prodaje iz meseca u mesec od 1994.”, objasnili su statističari.

Ovakav razvoj događaja je verovatno posledica značajnog rasta cena hrane. Oni su u aprilu stajali 8,6 odsto više nego godinu dana ranije.

Inflacija cena hrane ponovo je bila znatno iznad prosečnog rasta potrošačkih cena, koji je u aprilu iznosio 7,4 odsto.

Udruženje poljoprivrednika poziva na povećanje cena hrane

U međuvremenu, prema mišljenju stručnjaka, trend rasta cena hrane će se verovatno nastaviti.

Prema studiji Alijans trejd, maloprodajne cene hrane će u tekućoj godini verovatno porasti za više od deset odsto.

Udruženje poljoprivrednika obnovilo je danas poziv na povećanje cena hrane: “Hitno su nam potrebni veći prihodi od prodaje da bismo uopšte mogli da nastavimo da poslujemo”, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Joahim Rukvid u “Augsburger algemajneu”.

Poljoprivrednici su suočeni sa značajnim povećanjem troškova za dizel, đubrivo i stočnu hranu, rekao je Rukvid.

“Ova ogromna povećanja troškova ne mogu da snose samo poljoprivrednici, već i potrošači”, reakao je Rukvid.

Problemi sa isporukom zbog korone u Kini

Nagli rast cena hrane nije jedini problem sa kojim se maloprodaja trenutno suočava: Zatvaranje velikih luka u Kini kao posledica izbijanja korone dodatno je pogoršalo probleme isporuke u nemačkoj maloprodaji.

Kako je saopštio Institut ifo iz Minhena, u redovnoj mesečnoj anketi kompanija, u maju se 80,1 odsto trgovaca žalilo da ne mogu da isporuče svu naručenu robu. U aprilu je to bilo samo 67,1 odsto, a na prethodnom maksimumu prošlog decembra 81,6 odsto.

Svi ispitani prodavci igračaka prijavili su izostale isporuke. Prema informacijama, u gotovo svim prodajnim centrima za gradnju i dom, kao i u supermarketima delovi rafova su potpuno prazni.

Prodavcima bicikala ponekad nedostaju pojedinačne komponente da završe montažu bicikala. Nedostatak poluprovodnika i čipova takođe smanjuje izbor elektronskih proizvoda.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare