Nijemci se rješavaju 350.000 novijih dizelaša: ‘Svi mi govore, tjeraj to na Balkan’ - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Nijemci se rješavaju 350.000 novijih dizelaša: ‘Svi mi govore, tjeraj to na Balkan’

Nakon skandala s Volkswagenom, u kojem je otkriveno da je kompanija varala na emisijama CO2 na više od 11 milijuna dizelaša, sve više europskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila, što u nepovoljan položaj stavlja preprodavače rabljenih automobila, prenosi DW. – Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a…

Nakon skandala s Volkswagenom, u kojem je otkriveno da je kompanija varala na emisijama CO2 na više od 11 milijuna dizelaša, sve više europskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila, što u nepovoljan položaj stavlja preprodavače rabljenih automobila, prenosi DW.

– Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu riješiti zbog tih zabrana. Evo, Passat dizel, euro 6, novi automobil koji inače košta 28 hiljada eura, danas ne mogu ga prodati ni za 21 hiljadu eura, govori Akaygun Hasan, vlasnik salona polovnih automobila u Njemačkoj.

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobilima, dizel automobil star tri godine, s 45 hiljada pređenih kilometara, izgubilo je polovinu svoje vrijednosti, a u rukama njemačkih trgovaca takvih je automobila ostalo 350 hiljada, ukupne vrijednosti pet milijardi eura, koji ne mogu naći kupca.

Njemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u zadnjih nekoliko godina uvedene u 50-ak njemačkih gradova. Tako je, na primjer, dizelašima zabranjeno da uđu u dvije ulice u centru Stuttgarta te u tri ulice u Hamburgu, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreću i u Milanu i Londonu.

– Svi mi govore tjeraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko, prepričava jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što njemački autodileri i čine. U 2018. godine izvoz polovnih automobila na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Njemačke bio je 226 hiljada vozila, a to je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije Volkswagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142 hiljade.

U Hrvatsku je tako samo lani iz Njemačke došlo 7500 automobila, što predstavlja ekstreman porast od 90 posto u odnosu na godine prije.

Izvor. Bankar

Danas objavljeno

Sintetičko gorivo (ni)je rješenje: Do 2035. biće ga dovoljno za samo 2% vozila u Evropi

Vanja A

Novi električni Hyundai prelazi 614 km sa jednim punjenjem

Vanja A

Petina električnih automobila prodatih u Evropi sklopljena u Kini

Vanja A

Ostavite komentar