Nijemci savjetuju kako da trošite manje goriva - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Nijemci savjetuju kako da trošite manje goriva

Njemačka organizacija Tüv Süd dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne.

• Kako biste uštedeli gorivo, prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min. Takođe, mnogi vozači ostavljaju menjač u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od konfiguracije puta, prenosnih odnosa u menjaču, vrste motora (turbodizelaš, turbobenzinac…) možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva pada i do pedeset odsto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali u slučaju manuelnog menjača, vi ćete morati izabrati “brzinu”.

• Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, pomerite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka pritiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti.

• Na auto-putu nemojte voziti brže od 130 km/h (pre svega zato što je to nedozvoljeno). Osim toga, neretko je zbog uslova saobraćaja, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

• Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila i povećavaju potrošnju goriva.

• Na kraju, 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i do deset odsto.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Acura sprema još ekstremnije izdanje modela Integra

Vanja A

Švajcarska razmatra zabranu vožnje električnih automobila

Vanja A

“Odlazak Binota je Ferarijev izbor”

Vanja A

Ostavite komentar