16. Oktobra 2022.

Nijemci postavljaju solarne ploče iznad auto-puta

Big Portal

Uskoro počinje realizacija pilot projekta u okviru kojeg će deonica auto-puta u Nemačkoj biti pokrivena fotonaponskim modulima.

Temelji za konstrukciju biće postavljeni pre kraja ove godine, a čelična konstrukcija, koja uključuje fotonaponske elemente, trebalo bi da bude postavljena u prvom i drugom kvartalu 2023, objavio je Autobahn GmbH, a prenosi Revijahak.

Prvi segment će biti dimenzija 10 × 17 m, a biće podignut oko 5,5 m iznad kolovoza. Konstrukcija će biti izgrađena na delu puta i odmorišta u blizini grada Zingena u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Pilot projekat će se ispitivati duže od godinu dana, tokom kojih će se obaviti razna merenja, najavio je Autobahn GmbH. Nakon toga, analiziraće se mogućnosti za kontinuirani rad ovakvih posebnih objekata.

Slično razmišljaju i u Švajcarskoj gde vlada ispituje koje su deonice auto-puta prikladne za pokrivanje solarnim pločama. Teoretski, prihvatljive su sve rute koje ne prolaze kroz tunele.

Zvučne barijere pored auto-puta takođe mogu biti opremljene panelima. Potencijal samo ovih barijera iznosi oko 55 GWh električne energije godišnje, što bi bilo oko 0,05 odsto ukupne potrošnje struje u Švajcarskoj.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare