Nijemci hoće na vrh: Kada će Volkswagen prestići Teslu? - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Nijemci hoće na vrh: Kada će Volkswagen prestići Teslu?

Volkswagen želi da postane najveći svetski proizvođač električnih automobila do 2025.

Nemački auto-gigant nedavno je predstavio svoju strategiju za naredni period i saopštio da očekuje da će do 2030. polovinu prodatih vozila na svetskom tržištu činiti električni automobili sa baterijama.

Pre nego što se to dogodi, Volkswagen želi da do 2025. prestigne Teslu i postane najveći svetski proizvođač vozila na struju, prenosi Rojters.

Ova procena je prilično optimistična, ako se zna da su u 2020. električni automobili u globalnoj prodaji četvorotočkaša učestvovali sa svega 3%.

“Postavili smo strateški cilj da postanemo svetski lider na tržištu električnih vozila – i na dobrom smo putu da to uradimo”, rekao je izvršni direktor VW grupe, Herbert Dis, najavljujući plan proizvoda kompanije za narednu deceniju.

Pogled u dalju u budućnost pokazuje da VW grupa želi da većina njenih vozila na svim glavnim tržištima do 2040. bude sa nultom emisijom, dok sama kompanija teži da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Da bi se to i ostvarilo, sva vozila iz grupacije će morati da pređu na mehaničku platformu za elektrifikovane automobile, dok će se postepeno ukidati platforme koje koriste modeli sa SUS motorima.

U pitanju je mehanička platforma koja će debitovati na nasledniku sadašnjeg Audija A8, čija je premijera planirana za 2026.

Nemačka grupa takođe ulaže velika sredstva u baterije i predstaviće jedinstveni dizajn pogonskih baterija za električna vozila koji će smanjiti troškove za 50 odsto u odnosu na trenutni nivo. Ova vrsta baterije će se proizvoditi u šest fabrika širom Evrope.

Danas objavljeno

Modeli automobila starih pet godina kojima najsporije pada vrijednost

Vanja A

Bez straha od mraka: Intelli-Lux LED® svjetla iz Opela

Vanja A

Novi Range Rover stigao u modernijem ruhu, tehnološki napredniji nego ikada ranije

Vanja A

Ostavite komentar