Nijemci će u komadu premjestiti cijeli most dugačak jedan kilometar - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Nijemci će u komadu premjestiti cijeli most dugačak jedan kilometar

Nakon gotovo četiri godine izgradnje, deo mosta Lennetal, dugačak 100 metara, koji je tri puta teži od Ajfelovog tornja, premestiće se za gotovo 20 metara do svog mosta blizanca, odnosno do mosta s trakama u suprotnom smeru, na kome se trenutno odvija saobraćaj A45.

Kako prenosi Revija HAK, konstrukcija je postavljena uz stari most i na njoj se već privremeno odvijao saobraćaj kada su rušeni stari delovi. Nakon završetka dela mosta u smeru Dortmunda, 13 stubova i dva nosača za nadgradnju u smeru Frankfurta će sada biti pomereni: divovski most se pomera tačno 19 metara i 15 cm prema istoku i to polako. Konstrukcija, dugačka tačno 984,5 metara, može da pređe 0.003 kilometara na sat, a puž za 60 minuta pređe malo više od 0.004 kilometara – za poređenje.

Operacija se odvija uz pomoć 15 hidrauličkih jedinica i pomeraju konstrukciju pomoću tankih čeličnih kablova. Dakle, izuzetno težak teret može da se lako premesti. U svemu će se koristiti i posebni teflonski diskovi te masti, koji će obezbediti da most klizi bez zapinjanja.

Međutim, radovi ne završavaju ovim uspešnim potezom. Konstrukcija mora da se pomera stub po stub do stvarnih ležajeva. Ovaj posao se odvija ispod mosta, tako da učesnici u saobraćaju na A45 dugo neće videti radove na mostu. Očekivano otvaranje nove deonice za saobraćaj je planirano za leto 2021. Cena izgradnje mosta Lennetal iznosi 179 miliona evra.

Izvor:Revijahak.hr

Danas objavljeno

Dacia razočarala na testu bezbjednosti – samo 2 zvjezdice za Sandero Stepway i Logan

Vanja A

Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron stupili na scenu

Vanja A

Galerija: Bentley Continental GT Speed Convertible – luksuzni sportski kabrio

Vanja A

Ostavite komentar