Nijedno otvoreno pitanje s Kinom, stize jos jedna investicija - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nijedno otvoreno pitanje s Kinom, stize jos jedna investicija

Srbija i Kina nemaju nijedno otvoreno pitanje, već sarađuju u brojnim oblastima, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, i najavio jednu kinesku investiciju koja će doći u Niš.

“Mi sa Kinom nemamo nijednu vrstu problema, nijedno nerešeno pitanje. Imamo veoma široko polje za nastavak izuzetne saradnje”, rekao je Vučić novinarima u Kini.

Preneo je da je i novoj ambasadorki Srbije u toj zemlji rekao da njen zadatak mora da bude da se poveća trgovinska razmena sa Kinom, sa 5,3 na osam milijardi dolara, dodajući da ne bi isključio mogućnost da, ako se završi pandemija, a nastavi se rast razmene, ta cifra bude i do 10 milijardi, na nivou sa Nemačkom.

Vučić je rekao i da će uskoro jedna kineska fabrika biti otvorena u Nišu, uz jedno proširenje investicije u Kragujevcu.

“Ali, oni će dolaziti sve više, Kina raste neverovatnom brzinom. Verujem da će u politici “Pojas i put” koju Kina zagovara biti još investicija , pogotovo tamo gde su dobrodošli i gde nema političkih prepreka”, rekao je Vučić.

Na pitanje da li se zadovoljan vraća u Beograd, Vučić je odgovorio da je i po načinu na koji se obraćao kineski predsednik, uvideo da je “urađen dobar posao”.

“Nadam se da će se pandemija okončati pobedom čovečanstva, da možemo da radimo dalje, što je važno za dalji napredak. Gledaćemo sebe, negovati odnose sa prijateljima, i gledati da ih popravljamo sa onima sa kojima nismo imali najbolje odnose”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija kandidat za međunarodnu izložbu Expo2027, te da je i to pomenuto na sastanku sa Sijem, kako bi nam Kina pružila podršku, navodeći da će Srbija ponuditi najbolje uslove, izgraditi nove sajamske prostorije i postarati se da to bude još jedan korak da dobijemo organizaciju te manifstacije.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu

M.

Pucnjava u školi u Teksasu – Tinejdžer ubio 19 đaka i dva nastavnika

M.

Ubica pokazao prijatelju oružje 4 dana prije napada

M.

Ostavite komentar