Nijedna država prije nije donijela takvu odluku: Usvojene najstrože kovid mjere u svetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nijedna država prije nije donijela takvu odluku: Usvojene najstrože kovid mjere u svetu

Italijanska vlada usvojila je u četvrtak jedne od najstrožih kovid mera u svetu.

Svi radnici javnog i privatnog sektora obavezni su da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativni test na koronavirus ili potvrdu da su se nedavno oporavili od infekcije, prenosi “Jutarnji list”.

Odluka je donesena na sednici vlade i treba stupiti na snagu 15. oktobra.

Cilj tog poteza je uveriti ljude da se vakcinišu i smanjiti zarazu u jednoj od najpogođenijih zemalja pandemijom koronavirusa.

Radnik koji neće moći da pokaže valjani zdravstveni sertifikat biće suspendovan bez plate, ali ne može dobiti otkaz. Oni koji ignorišu uredbu i dolaze na posao bez kovid potvrde dobiće kaznu između 600 i 1.500 evra, piše Rojters koji je imao uvid u nacrt mera.

Iako su neke zemlje EU-a naredile zdravstvenim radnicima da se moraju vakcinisati, nijedna dosad pre Italije nije odredila da je kovid sertifikat obavezan za sve delatnike.

Ideja kovid potvrde inicijalno se odnosila na putovanja, ali je Italija vrlo brzo krenula primenjivati je i za mesta poput muzeja, teretana i unutrašnjih delova restorana.

Iako je poslednjih nedelja bilo protesta protiv tih mera, većina političkih stranaka kao i glavna udruženja poslodavaca poduprle su ih, u nadi da neće biti daljih zatvaranja.

Vođe sindikata manje su skloni novim restrikcijama i smatraju da oni koji se ne žele vakcinisati moraju testiranja dobiti besplatno kako bi mogli da dođu na posao.

Italija, nakon Britanije, ima najviše umrlih u Evropi koji su bili pozitivni na koronavirus, njih više od 130.000 od početka pandemije.

Oko 74 posto od 60 milijuna ljudi dobilo je barem prvu dozu, a oko 68 posto je u potpunosti cijepljeno.

Danas objavljeno

Kina oštro demantovala: “Apsolutna laž”

M.

Korona posustaje: “Vraćamo se normalnim životima”

M.

Vučić: Svi zajedno sačuvaćemo mir, nikome nije do rata

M.

Ostavite komentar