NIJEDAN SLUČAJ GRIPA U Srpskoj za sedam dana 13 oboljelih od teške respiratorne infekcije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NIJEDAN SLUČAJ GRIPA U Srpskoj za sedam dana 13 oboljelih od teške respiratorne infekcije

U protekloj sedmici, domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 1.935 akutnih respiratornih infekcija (ARI), dok je oboljenja sličnih gripi (ILI) registrovano 267.

Ubolnicama u RS u ovoj sedmici prijavljeno je 13 osoba oboljelih od teške akutne respiratorne infekcije (SARI), svi u Opštoj bolnici Gradiška, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

U protekloj nedjelji, IJZ RS nisu prijavljeni smrtni SARI ishodi, a u ovom institutu testiran je jedan ILI uzorak, koji nije bio pozitivan na viruse influence.

Od početka ove sezone, ukupno je prijavljeno 40.527 ARI infekcija, 11.064 ILI infekcija, dok je SARI infekcija od početka ukupno registrovano 341.

– Od početka nadzora nad influencom, Regionalni centar Istočno Sarajevo ima najveću stopu incidencije oboljenja sličnih gripi (ILI), a Foča i Trebinje najmanju. Najviše SARI slučajeva od početka sezone prijavljeno je u OB Gradiška. U odnosu na prethodnu nedjelju, grupa ILI infekcija pokazuje niže vrijednosti – kažu u Službi za epidemiologiju.

Dodaju da sve tri grupe infekcija pokazuju manje vrijednosti ove nedjelje u odnosu na prethodnu sezonu u istom periodu. SARI i ILI infekcije pokazuju veće vrijednosti na ukupnom nivou od početka ove sezone, u odnosu na ukupan broj, zaključno sa četvrtom  nedjeljom prošle sezone.

– Od početka nadzora nad influencom najveći broj oboljelih od ILI infekcija je u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godine, dok je u kategoriji SARI infekcija najviše oboljelih u ovoj i uzrasnoj grupi starijih od 65 godina – ističu u IJZ RS.

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar