Nijedan kandidat za mjesto šefa EP nije dobio apsolutnu većinu, počeo drugi krug - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nijedan kandidat za mjesto šefa EP nije dobio apsolutnu većinu, počeo drugi krug

Prije drugog kruga glasanja, nijedan kandidat za predsjednika Evropskog parlamenta nije dobio apsolutnu većinu. Nijedan od četiri predložena kandidata za prvog čovjeka Evropskog parlamenta nije uspio da dobije apsolutnu većinu glasova, zbog čega će biti održan drugi krug glasanja, na šta ukazuju rezultati jutrošnjeg glasanja. Glasala su 662 poslanika, a…

Prije drugog kruga glasanja, nijedan kandidat za predsjednika Evropskog parlamenta nije dobio apsolutnu većinu. Nijedan od četiri predložena kandidata za prvog čovjeka Evropskog parlamenta nije uspio da dobije apsolutnu većinu glasova, zbog čega će biti održan drugi krug glasanja, na šta ukazuju rezultati jutrošnjeg glasanja.

Glasala su 662 poslanika, a najbolji rezultat je zabeležio italijanski kandidat David Sasoli, koji je imao 325 glasova, što je manje od 50 odsto plus jedan glas koliko je neophodno za pobjedu u prvom krugu.

  • Niko nije osvojio apsolutnu većinu, biće drugog kruga – rekao je odlazeći predssednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Na drugom msestu se nalazi Čeh Јan Zagradil za kojeg je glasalo 162 poslanika, iza njega je Nijemica Ska Keler koju je podržalo njih 133, a četvrto mjesto osvojila je poslanica iz Španije Sira Rego sa 42 glasa.

Kako je prethodno saopštila pres-služba Evropskog parlamenta, ako niko od kandidata ne osvoji apsolutnu većinu glasova u tri runde glasanja, u četvrtom krugu pobjednik će postati kandidat koji bude imao prostu većinu glasova. Pri tome, u poslednju rundu ulaze samo dva kandidata koji osvoje najviše glasova u trećem krugu glasanja.

U ovom momentu u Evropskom parlamentu počeo je drugi krug glasanja. Ni jedna politička opcija nije predložila nekog novog kandidata.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar