"Nije vrijeme za pregovore već za djelovanje": Počeo samit, svratio i Tramp na 15 minuta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nije vrijeme za pregovore već za djelovanje”: Počeo samit, svratio i Tramp na 15 minuta

U Ujedinjenim nacijama u Njujorku počeo je celodnevni samit o klimatskim promenama, kako bi se sprečilo da globalno zagrevanje dostigne još opasnije nivoe.

U Ujedinjenim nacijama u Njujorku počeo je celodnevni samit o klimatskim promenama, kako bi se sprečilo da globalno zagrevanje dostigne još opasnije nivoe.

“Zemlja ispušta hladan krik: Prestanite”, reči su kojima je generalni sekretar UN Antonio Gutereš otvorio samit, prenosi AP.

Gutereš je poručio svetskim liderima da nije vreme za pregovore već za delovanje kako bi se postigla neutralnost ugljenika do 2050. godine.

On je rekao da želi da ograniči povećanje globalne temperature, te dodao da svet to može da postigne.

Više od 60 svetskih lidera je spremno da razgovara, među kojima su oni iz Novog Zelanda, teško pogođenih Maršalovih ostrva, ali i Indije i Nemačke.

Iako Sjedinjene Države nisu bile na dnevnom redu, američki predsednik je neplanirano svratio na samit.

Donald Tramp se zadržao oko 15 minuta, ali nije govorio.

Kako prenosi AP, on je pažljivo slušao obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel i indijskog premijera Narendu Modija pre nego što je napustio salu.

Dok su predsednici i premijeri razgovarali o tome čemu se nadaju u okviru svojih granica, francuski predsednik Emanuel Makron podsetio je kolege da u svoju trgovinsku i finansijsku politiku moraju da uključe klimatske promene.

Makron je rekao da zemlje ne bi trebalo da uvoze robu koja povećava zagađenje ugljen-dioksidom.

Takođe je zamolio ostale nacije da povećaju svoja davanja u Zeleni klimatski fond, koji pomaže siromašnim nacijama u vezi rešavanja klimatskih pitanja.

Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg uputila je emotivan apel svetskim vodjama na početku samita o klimi u Ujedinjenim nacijama ponavljajući poruku i pitanje “kako se usudjujete”.

“Ovo je sve pogrešno. Ne bi trebalo da sam ja ovde. Trebalo bi da sam u školi na drugoj strani okeana. Ipak vi ste došli do nas mladih za nadu. Kako se usudjujete. Ukrali ste moje snove i moje detinjstvo vašim praznim rečima”, rekla je ona.

Ona je rekla da čak i najstroža smanjenja emisija štetnih gasova o kojima se govori daju svetu šansu od 50 odsto da ograniči globalno zagrevanje na dodatnih 0,4 stepena Celzijusa, što je globalni cilj. Ona je rekla da to nije dovoljno dobro.

Izvor: Beta, Tanjug

Danas objavljeno

Studentima u Srpskoj besplatan smještaj u domovima

M.

Osuđeno deset profesora srednje škole u Rudom

M.

Nije kraj. Nova demonstracija sile

M.

Ostavite komentar