4. Marta 2022.

Nije usvojen nijedan zaključak o ratu u Ukrajini u Predstavničkom domu BiH

Big Portal

Na usaglašavanje je upućen i zaključak da se ukrajinskim izbjeglicama olakša ulazak i boravak u BiH na način da im se dozvoli ulazak sa ličnom kartom, te da im se produži period bezviznog boravka na teritoriji BiH sa 30 na 90 dana.

Potrebne većine, na današnjoj sjednici, kojoj nisu prisustvovali srpski poslanici, nije bilo ni za zaključak da se iz BiH uputi humanitarna i medicinska pomoć u Ukrajinu.

Na usaglašavanje je upućen zaključak zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto, koji podrazumijeva da ovaj dom podržava rezoluciju Evropskog parlamenta od 1. marta, rezoluciju UN i aktivnosti EU u odgovorima Rusiji.

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ Nikola Lovrinović tokom rasprave predlagao je da se odlučivanje o ovim zaključcima odgodi za sjednicu doma koja je zakazana za srijedu, 9. mart, kada se očekuje i prisustvo srpskih poslanika.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, koji se danas obratio na sjednici, rekao je da je Savjetu ministara i Ministarstvu finansija upućen zahtjev da se od BiH, u vidu finansijske pomoći, Ukrajini uplati 200.000 evra.

On je rekao da BiH može primiti ukrajinske izbjeglice u migrantski centar u Delijašima i u Salakovcu.

Srpski poslanici danas nisu prisustvovali sjednici, najavivši to ranije uz obrazloženje da bi rasprava o ukrajinskoj krizi produbila sukobe i podjele unutar BiH.

Ranije je iz Republike Srpske poručeno da je Predsjedništvo BiH jedino mjesto gdje se mogu donositi odluke iz oblasti spoljne politike, što je u isključivoj nadležnosti ovog izvršnog organa.

Predlagači današnje hitne sjednice Predstavničkog doma bili su Predrag Kojović, Nermin Nikšić, Aida Baručija, Saša Magazinović, Mirjana Marinković Lepić, Nada Mladina, Damir Arnaut, Zukan Helez i Denis Zvizdić.

Današnja hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je završena, a redovna je ranije zakazana za srijedu.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare