26. Jula 2022.

Nije svjesna svoje težine, mlada ženka morža potapa čamce u Oslu

Big Portal

Uprkos tome što mnogi Norvežani sa simpatijama gledaju na nju, nekima i nije baš simpatična. Najpre onima kojima je potopila ili oštetila čamce.

Nesvesna čamci na koje se penje često ne mogu da izdrže njenu gracioznu težinu od 600 kilograma, ženka morža je do sada napravila popriličnu štetu.

Nazvana po nordijskoj boginji ljubavi i lepote, Freja je stekla lošu reputaciju još dok je slično radila u južnom obalskom selu Krageru, pre nego što je došla do voda norveške prestonice 17. jula.

Prisustvo velikog sisara, koji obično živi u severnijim vodama bliže Arktiku, izazvalo je veliko interesovanje lokalnog stanovništva i medija, a čak je i organizovan živi prenos gde ljudi mogu da prate šta radi.

„Tužno je što dolazi do materijalne štete, ali to se dešava kada su u pitanju divlje životinje“, kaže zvaničnik Rolf Harald Jensen dok stoji pored čamca u marini koji polako tone.

Razmatrano je i da Freju presele ili čak i uspavaju ukoliko bude prestavljala opasnost po ljude, ali su norveške vlasti na kraju odlučile da je ostave na miru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare