Nije samo masna i pržena hrana opasna, nego i voće? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Nije samo masna i pržena hrana opasna, nego i voće?

Obično pacijenti koji imaju problema sa hipertenzijom izbjegavaju masno i prženo, ali se na tom spisku nalaze i sljedeće namirnice.

Hipertenzija je oboljenje od kojeg pati sve veći broj ljudi.

Dijeta i posebna ishrana često se preporučuju kako bi se oboljenje držalo pod kontrolom, ali čest je slučaj da pacijenti sa visokim pritiskom stanje regulišu samo tako što izbjegavaju prženu, slanu i masnu hranu.

Ipak, stručnjaci kažu da to nije dovoljno i da hipertenzija može da bude pogoršana korišćenjem nekih namirnica koje se inače ne ubrajaju u nezdrave.

Neoljušten krompir

Ovakav krompir je prepun soli, čak i kad je svjež, a dokazano je da so pojačava krvni pritisak. Ukoliko volite ovakav krompir, preporuka je da ga ne solite dodatno, a bilo bi poželjno i da ga prije pripreme dobro operete.

Pasulj

Konzervisan pasulj je pun natrijuma koji takođe podiže pritisak. Ukoliko koristite ovakav pasulj, obavezno ga operite pod mlazom hladne vode, kako bi se dodati sastojci bar donekle eliminisali. Isto važi i za svjež pasulj i ostale mahunarke. Najbolje bi bilo da ih prije konzumiranja ostavite da odstoje u vodi.

Grejpfrut

Iako je uvreženo mišljenje da je voće veoma dobro za zdravlje organizma, to nije uvijek slučaj. Grejpfrut je povezan sa povećanjem krvnog pritiska, pa se ljudima koji pate od ove bolesti savjetuje da ga izbjegavaju. Naime, ovo voće izaziva neželjene reakcije ako se konzumira istovremeno sa mnogim lijekovima, pa i onim za sniženje pritiska.

Sosovi

Sosovi sadrže kombinaciju soli i šećera, a to je pogubno za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. Kada se prave domaći sosovi, treba izbjegavati kombinovanje soli i šećera, ali takođe ne pretjerivati ni sa začinima, kečapom i majonezom.

Keks

Iako se misli da je keks prepun šećera, on može da sadrži i dodatne količine soli. Već smo napomenuli da je ova kombinacija loša za ljude koji pate od hipertenzije. Kada kupujete keks, važno je da gledate sastav i da birate onaj sa manjom količinom šećera i soli.

Autor: V. N.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Slastice sa suhim voćem idealne za zimske dane

Vanja A

Lisnate pogačice sa sirom

Vanja A

Prirodno sredstvo protiv opadanja kose: Isprobajte ovo ulje za lijepe i čvrste vlasi

Vanja A

Ostavite komentar