Nije postignuta saglasnost: Zakon o zaštiti ćirilice ide na Ustavni sud Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nije postignuta saglasnost: Zakon o zaštiti ćirilice ide na Ustavni sud Srpske

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma biće proslijeđen Ustavnom sudu Republike Srpske nakon što na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Srpske nije postignuta saglasnost.

Na zajedničkoj sjednici ovaj zakon razmatran je nakon odluka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranog zakona, predmet je proslijeđen Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke, saopšteno je iz Vijeća naroda.

Zajednička komisija danas je ovaj zakon razmatrala pošto 7. oktobra Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o odlukama klubovi Bošnjaka i Hrvata za pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je 23. septembra da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon jer je, kako tvrde, “suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH”. Istog dana i Klub Hrvata u Vijeću naroda donio je istu odluku, uz identično obrazloženje.

Narodna skupština usvojila je 15. septembra Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma čiji je cilj zaštita i očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Zakon je u Srpskoj usvojen na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionlane zastave, a gotovo identičan akt isti dana usvojila je i Skupšina Srbije.

Danas objavljeno

Čeka se studija o uticaju na životnu sredinu: Vučić poručuje da u narednih 15 mjeseci nema radova na iskopavanju litijuma

M.

Vlada Austrije zabranjuje simbol HOS-a, zvanična rampa i za Blajburg

M.

Četiri osobe ubijene u pucnjavi kod Atlante

M.

Ostavite komentar