20. Novembra 2022.

Nije Nvidia kriva: RTX 4090 adapter se topi jer vi ne znate da priključite kabl

Big Portal

Po njihovim rečima „Aktivno istražujemo prijave. Poznato nam je oko 50 slučajeva širom sveta. Naši dosadašnji nalazi sugerišu da je uobičajen problem to što konektori nisu u potpunosti priključeni na grafičku karticu.“

„Da bismo osigurali da je konektor siguran, preporučujemo da prvo priključite adapter za napajanje u grafičku karticu kako biste bili sigurni da je čvrsto i ravnomerno priključen, pre nego što uključite grafičku karticu u matičnu ploču.“

Nvidia dodaje da: „Istražujemo dodatne načine da osiguramo da je konektor dobro povezan pre nego što uključimo grafiku.“

Nvidia je takođe priložila nekoliko slika koje ilustruju da je adapter pravilno postavljen, a drugu gde nije u potpunosti priključen.

Oni koji su imali problema sa adapterom koji se topio će imati koristi od „ubrzanog RMA procesa, bez obzira na kabl ili karticu koja se koristi“, tako da će zamenske RTX 4090 grafike biti brzo izdate svima onima kod kojih je dijagnostikovan ovaj problem.

To je jedna od dobrih vesti u ozbiljnoj problematici koja prati RTX 4090, posebno jer se korisnici kod kojih grafika i dalje radi pribojavaju da ne dođe do požara. Loša strana je ta što Nvidia pokušava da prebaci teret krivice na korisnike, u smisli da adapter nije bio dobro priključen. Na taj način se štite od potencijalnih tužbi koje su najavljene, a da bi održali dobar imidž, uvedena je brža zamena kartica. Nvidia je za Gamers Nexus (GN) rekla: „Svako ko ima problem (sa istopljenim adapterom) biće zbrinut. Ubrzaćemo RMA.”

Informacija koju je GN dobio je da je približno do sada prodato oko 125.000 RTX 4090 grafika, što ako se ispostavi da 50 grafičkih kartica ima problem prema zvaničnoj Nvidia statistici, znači 0,04% RTX 4090 primeraka je pogođeno. Dodajte tome još koliko god mislite da je preskočeno, ali izgleda da je problem daleko od velikog. Doduše, ne verujemo da bi se oni kojima se grafika zapalila u kućištu složili da je u pitanju mali problem.

Ipak, da znate da postoji šansa da vam se zapali grafika koju imate u računaru, svakako ne mislimo da biste mirno spavali, pa će biti zanimljivo da vidimo šta bi Nvidia mogla da savetuje u pogledu „dodatnih načina“ obezbeđivanja konektora naponskog adaptera.

Krenuli smo od toga da je problem sa kablovima što su savijeni, pa dolazi do pregrevanja, da bi se sada ispostavilo da je problem u stvari u korisnicima koji ne umeju da lepo priključe napajanje na grafiku. Čak i da su poslušali prve savete da isprave kablove, svako dodatno naprezanje bi moglo da dovede do toga da se kablovi olabave, a kako je Gamers Nexus i još nekoliko kanala istaklo: konektor dozvoljava nešto manje od 20 priključivanja pre nego što počne da pokazuje znate habanja…

Samo se nadamo da će Nvidia uskoro objaviti te dodatne savete, zbog svih onih koji u kućištu imaju potencijalni zapaljivi problem.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare