Nije kraj? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nije kraj?

Imunolog Srđa Janković kaže da su postojeće mere “minimum minimuma” koji Krizni štab duguje sebi i društvu da zaštiti ljudske živote.

“Još uvek ne mogu biti blaže, ko krši mere – krši minimum minimuma koji mi tražimo”, istakao je imunolog.

Naveo je da još nemamo toliko veliki procenat zaštićenih da možemo da računamo da to može samo po sebi da zaustavi epidemiju.

Janković je ukazao da sada imamo 200 novozaraženih dnevno, a taj broj, kaže, izgleda mali jer smo imali nekoliko hiljada tokom zime.

“Dvesta nije malo, ovo nije kraj čak ni ovog talasa, a kamoli epidemije, a kamoli pandemije. Masku ću skinuti kada ne bude više zaraženih”, napomenuo je Janković.

Imunolog je ukazao da proslave jesu lepe, ali da nose veće rizike nego kongresi ili koncerti klasične muzike, koji su statični događaji.

Jedna od opcija je, kaže, proslava na otvorenom, ali to još nije moguće.

Komentarišući pojedine najave da bismo 21. juna mogli da pobedimo koronu, Janković je rekao da je taj datum rezultat procene lekara pre kog datuma ne treba da se ublaže mere.

“Moram da se složim sa dr Šeklerom, koji je rekao da virus neće doći tada da pregovara. Taj datum je bio naša orijenatacija kada smo rekli da je bezbedno da se ublažavaju neke mere. Apelujem na strpljenje, svi su željni događaja, i to će biti kada bude bezbedno”, napominje Janković.

Danas objavljeno

Snažan zemljotres u Alžiru

M.

Veliki požar u Hrvatskoj

M.

Policija u Istanbulu spriječila održavanje Parade ponosa, desetine privedene

M.

Ostavite komentar