"Nije dobar osjećaj, ali rekao sam vam" - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

“Nije dobar osjećaj, ali rekao sam vam”

Bil Gejts je u gostovanju na Jutjub kanalu Veritasium pričao o mogućim katastrofama koje mogu zadesiti svet nakon što se slegne prašina oko pandemije koronavirusa. Istakao je dve – klimatske promene i bioterorizam.

Za klimatske promene je rekao da će zbog njih u narednim decenijama umirati više ljudi godišnje nego od kovida, a strah od bioterorizma dolazi iz pretpostavke da bi se zaista moglo jednog dana dogoditi da neko stvori virus veštački u laboratoriju te ga pusti u svet. Ako bi neko stvarno želeo da prouzrkuje takvu vrstu štete, takva opasnost je realna i svakako dostupnija od cikličkih pandemija, kaže Gejst.

Istakao je da su se kroz istoriju upravo epidemije pokazale kao najučestaliji najpogubniji kataklizmički događaji za čovečanstvo. Kada ga je voditelj upitao kako je predvideo ovakvu vrstu virusa, Gejts se osvrnuo na cikličnost respiratornih virusa i kazao da zaista nije dobar osećaj moći i reći: “Rekao sam vam”.

Žali zbog nedostatka vizije svetskih lidera prilikom promišljanja o opasnostima za ljudski rod.

“Postoje rizici poput potresa koji se stalno ponavljaju, ili ratovi, požari, uragani… Pandemije ne dolaze toliko redovno i misli se da idućih godina neće biti problem, pa da se ne treba ulagati toliko novaca u to. Ova pandemija će nas naterati da shvatimo da to treba da bude prioritet”, nada se osnivač Majkrosofta, prenosi Indeks.

Smatra da ćemo odsad kao vrsta biti pametniji i početi više ulagati u dijagnostiku i istraživanje, tj. povećanje mogućnosti obima testiranja i specijalizovanje pogona za bržu i jeftiniju izradu termootpornih vakcina. Osvrnuo se i na razne teorije zavera.

“Internet je doneo zlatno doba širenja informacija te mogućnost obrazovanja u domove. Ipak, društvene mreže često znaju da stvore zbrku i usmere ljude u pogrešnom smeru”, poručio je, te dodao:

“Stvoriti sigurnu vakcinu je zahtevnije i osetljivije nego sastavljanje, npr., mlaznog motora. Bilo koja greška u tom procesu nosi strašne posledice. Broj vakcina koji se može proizvesti u određenom vremenu zavisi od same sigurnosti njihove izrade. Pomalo mi je žao AstraZeneke jer su se prvi ponudili da pomognu u tom procesu Oksfordskom univerzitetu, i to na neprofitnoj bazi, a sad plaćaju danak za to”, poručuje Gejts i dodaje da se ne zamara previše teorijama zavere, ali da se nada da će razum na kraju pobediti.

Danas objavljeno

Tri vrste cvijeća s Bliskog istoka i njihova simbolika

Vanja A

Moderne ljubavne bajke – Holivudske veze okrunjene brakom

Vanja A

Miki Pirs iz Mućki: Obolio od raka, obratio se javnosti

Vanja A

Ostavite komentar