Nije 2020. prema svima bila nepravedna - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Nije 2020. prema svima bila nepravedna

Godina koja je za nama, prema mnogima je bila loša – ne i prema Ilonu Masku, ekscentričnom milijarderu i inovatoru.

Njegova kompanija “Spejs eks”, koja se bavi izradom svemirskih letelica i svemirskim letovima, u maju je postala prva privatna kompanija koja je poslala ljude u orbitu.

Nasini astronauti Bob Benken i Dag Harli prvi su koji su poleteli “Spejseksovom” kapsulom “Kru dregon”, koja se nalazila na vrhu rakete “Falkon 9” ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, preneo je tada Fajnenšl tajms.

To je bio i prvi put da su astronauti lansirani u orbitu sa američkog tla otkako su SAD obustavile program za lansiranja 2011.

U novembru je “Spejs eks” poslao još četvoricu astronauta u svemir.

Mask je nastavio da radi i na planu da obezbedi internet u najudaljenijim delovima sveta, pa je preko “Spejs eksa” do sada rasporedio 955 Starlink satelita, od kojih je 895 u Zemljinoj orbiti. Starlink je satelitska konstelacija „Spejs eksa“ koja ima za cilj da pruži satelitski pristup internetu.

Iako nesumnjivo ambiciozan i inovativan, o čemu svedoči i njegov plan da omogući ljudima da nasele Mars, Mask važi i za kontroverznu ličnost, kako zbog svog ponašanja, tako i zbog svojih dostignuća.

Tako je kompanija za neurotehnologiju Neuralink, čiji je Mask osnivač, predstavila krajem avgusta svinju Gertrudu, koja je u tom trenutku već dva meseca imala usađen moždani čip veličine kovanice.

Cilj ove prezentacije bio je da se demonstriraju planovi za stvaranje funkcionalnog interfejsa mozak-mašina.

Takav interfejs, kako je preneo BBC, mogao bi da omogući ljudima sa neurološkim oboljenjima da svojim umom kontrolišu telefone ili kompjutere.

Mask tvrdi da bi čipovi na kraju mogli da se koriste za lečenje bolesti kao što su demencija, Parkinsonova bolest i povreda kičmene moždine.

Danas objavljeno

Nove informacije o čipsetu otkrivaju ključne specifikacije Samsung Galaxy S22 uređaja

Vanja A

Igra PUBG: New State stiže 11. novembra na iOS i Android

Vanja A

Xiaomi Mi Smart Band 6 NFC konačno dostupan u Evropi, zvanično

Vanja A

Ostavite komentar