Ni u laboratoriji ni na pijaci životinja - virus je nastao nekoliko meseci pre Vuhana? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ni u laboratoriji ni na pijaci životinja – virus je nastao nekoliko meseci pre Vuhana?

Koronavirus je verovatno prešao na ljude prvi put u južnoj Kini i to mesecima pre izbijanja epidemije u gradu Vuhanu, otkrila je nova studija, piše Raša tudej.

Mapirajući “mrežu” gena koronavirusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača koje predvodi genetičar sa Kembridž univerziteta utvrdio je da je prva infekcija Covid-19 mogla da nastane još u septembru južno od Vuhana.

Patogen je mogao da ima čovek koji ga je nosio pre nego što je virus mutirao u smrtonosniji oblik.

“Virus je možda pre nekoliko meseci mutirao u konačni oblik koji utiče na ljude, ali je ostao unutar slepog miša, druge životinje ili čak čoveka nekoliko meseci a da nije inficirao druge ljude”, rekao je genetičar Peter Forster.

On i dalje radi na istraživanju o poreklu virusa, a kako je naveo, virus je počeo da se širi među ljudima između 13. septembra i 7. decembra.

Već neko vreme kruže različite kontroverzne priče o nastanku virusa, a američki predsednik Donald Tramp optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Tramp je u više navrata optuživao tu zemlju za “zataškavanje” u ranim fazama njenog izbijanja, insistirajući na tome da je Svetska zdravstvena organizacija pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.

B92

Danas objavljeno

U Hrvatskoj još 857 zaraženih, preminula 31 osoba

M.

Evropa pleše po ivici katastrofe

M.

Pet preminulih i 125 novozaraženih u Srpskoj

M.

Ostavite komentar