Ni u laboratoriji ni na pijaci životinja - virus je nastao nekoliko meseci pre Vuhana? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ni u laboratoriji ni na pijaci životinja – virus je nastao nekoliko meseci pre Vuhana?

Koronavirus je verovatno prešao na ljude prvi put u južnoj Kini i to mesecima pre izbijanja epidemije u gradu Vuhanu, otkrila je nova studija, piše Raša tudej.

Mapirajući “mrežu” gena koronavirusa i prateći mutacije tokom vremena, tim istraživača koje predvodi genetičar sa Kembridž univerziteta utvrdio je da je prva infekcija Covid-19 mogla da nastane još u septembru južno od Vuhana.

Patogen je mogao da ima čovek koji ga je nosio pre nego što je virus mutirao u smrtonosniji oblik.

“Virus je možda pre nekoliko meseci mutirao u konačni oblik koji utiče na ljude, ali je ostao unutar slepog miša, druge životinje ili čak čoveka nekoliko meseci a da nije inficirao druge ljude”, rekao je genetičar Peter Forster.

On i dalje radi na istraživanju o poreklu virusa, a kako je naveo, virus je počeo da se širi među ljudima između 13. septembra i 7. decembra.

Već neko vreme kruže različite kontroverzne priče o nastanku virusa, a američki predsednik Donald Tramp optužuje Peking za globalnu zdravstvenu krizu.

Tramp je u više navrata optuživao tu zemlju za “zataškavanje” u ranim fazama njenog izbijanja, insistirajući na tome da je Svetska zdravstvena organizacija pomogla kineskim zvaničnicima da prikriju informacije.

B92

Danas objavljeno

“Republika Srpska ne odustaje od toga da se neposredno bira član Predsjedništva BiH”

M.

U Skupštinu CG stigla inicijativa za smjenu Bečića

M.

Blinken: SAD će dati pisani odgovor Rusiji u vezi sa bezbjednošću

M.

Ostavite komentar