2. Aprila 2020.

Ni temperatura, ni suvi kašalj: Naučnici otkrili koji je najčešći simptoni virusa korona

Big Portal

PREMA rezultatima britanske studije, gubitak sposobnosti prepoznavanja mirisa bio je primećen kod skoro 60 odsto pacijenata, kod kojih je naknadno utvrđeno da su pozitivni na Kovid-19, i kod samo 18 odsto, čiji je test na virus bio negativan.

– Prema našim podacima, a u kombinaciji s drugim simptomima, kod osoba sa gubitkom čula mirisa verovatnoća oboljevanja od Kovid-19 je tri puta veća, pa je zato potrebno da se takve osobe samoizoluju tokom sedam dana kako bi se smanjilo širenje zaraze – istakao je profesor sa ovog koledža Tim Spektor.
Ovo opažanje navelo je naučnike na zaključak da je gubitak čula mirisa, pre nego visoka temperatura, najizraženiji simptom inficiranosti virusom. Naučnici su u daljem istraživanju napravili model koji omogućava da se odredi, na osnovu koje kombinacije simptoma se može preciznije prognozirati da je osoba zaražena Kovidom-19. Među tim simptomima izdvajaju se gubitak čula mirisa i ukusa, visoka temperatura, suvi kašalj, malaksalost, dijareja, bol u stomaku i gubitak apetita.
OBRATITE PAŽNjU I NA OČI
Kako se navodi, da osobe inficirane Kovidom-19 gube sposobnost prepoznavanja mirisa, naučnici su saopštili krajem marta.
Istovremeno, po mišljenju stručnjaka Britanskog udruženja za otorinolaringologiju, ovaj simptom može biti znak i zaraze nekim drugim tipom virusa korona, a ne SARS-CoV-2O.
Naučnici savetuju da se pažnja takođe obrati na stanje očiju. Američki stručnjaci pojasnili su da iritacija očiju i neugodan osećaj mogu biti znak upalnog procesa u organizmu, prouzrokovanog koronavirusom.
Izvor. rs.sputniknews.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare