6. Februara 2022.

NFT kanta za smeće prodata za 252 hiljade dolara

Big Portal

Marsel Dišan izazvao je skandal u svetu umjetnosti kada je 1917. godine na prestižnom takmičenju kao rad izložio pisoar i nazvao ga “Fontana”, a vek kasnije, Amerikanac koji pravi identitet krije iza imena Robness, učinio je nešto slično – prodao je NFT-je kante za smeće za neverovatnih 252 hiljade dolara.

“Ne sećam se više ni odakle mi ta slika, mislim da sam je našao na Google pretrazi”, iskren je ovaj 38-godišnjak iz Los Anđelesa u razgovoru za AFP.

Slika koja nosi naziv “64 gallon toter” prikazuje veliku plastičnu kantu za smeće sa efektom treperenja, što joj daje pomalo psihodeličnu verziju.

Nezamenjivi tokeni (NFT) su jedinstveni delovi kompjuterskog koda koji se čuvaju na blockchainu, a sa linkom koji vodi do određenog dela ili drugog predmeta.

Upotreba NFT-ja izazvala je ogroman priliv novca u svetu umetnosti, jer gotovo svakoga dana se organizuje neka aukcija, a slavne ličnosti sve češće učestvuju u ovoj aktivnosti, bilo da kupuju NFT-je ili ih prodaju.

Prema proceni analitičke firme Chainalysis, do sada je putem NFT-ja procirkulisalo 40 milijardi dolara.

Ipak, do sada se nije desilo ovo što je pošlo za rukom Robnessu, koji priznaje da nije sve teklo glatko.

Kada je prvobitno postavio sliku kante za smeće, platforma SuperRare ju je uklonila.

“To je bilo nešto poput umetnosti bisa, jer sam u tom trenutku bio veoma ljut. Tako sam postavio tu fotografiju, a ona je ubrzo bila uklonjena. Mislili su da sam postavio fotografiju sa sajta Home Depot (prodavnica proizvoda za kuću) i tako prekršio autorska prava”, priseća se 38-godišnjak, dodajući uz osmeh da su mu zapretili i tužbom.

Čak dve godine kasnije, njegova fotografija iznenada se našla na sajtu.

Na pitanja AFP-a iz platforme SuperRare su odgovorili da je razlog zapravio bio taj što “fotografiju kante za smeće nisu smatrali umetnošću”, ali je u međuvremenu “puno toga evoluiralo” kada je u pitanju dilema šta je sve umetnost.

Kanta za smeće ubrzo je postala meme, ali i inspiracija mnogima koji kreiraju tribjute i kopije, a mnogi kolekcionari pokazali su interes za originalom, pa ju je Robness vrlo brzo i prodao.

“Kolekcionar me je zvao, jer je želeo da zna više o celoj priči, pa smo razgovarali više od pola sata. Cela priča je veoma zabavna, pa smo se većinu razgovora smejali. Poželeo je nakon toga da kupi fotografiju, ja sam mu rekao cenu i to je bilo to”, ispričao je Robness.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare