Nezavisni mehanizam od juna nadgleda hrvatsku policiju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nezavisni mehanizam od juna nadgleda hrvatsku policiju

Hrvatski Nezavisni mehanizam nadzora nad radom policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite saopštio je da su od juna, od kad provode nadzor nad postupanjem Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, obavili nekoliko najavljenih i nenajavljenih posmatranja na državnoj granici.

Nezavisni mehanizam, koji čine nezavisne organizacije – Akademija medicinskih nauka Hrvatske, Akademija pravnih nauka Hrvatske, Centar za kulturu dijaloga i hrvatski Crveni krst, saopštio je sinoć da je u toku hitno sprovođenje nenajavljenog posmatranja u vezi sa incidentima dokumentovanim na video-snimku kako maskirani policajci prebijaju migrante.

– Hitno smo postupili odmah po saznanju, uključujući i terenski obilazak državne granice, što je sasvim sigurno doprinijelo i ažurnom izvještavanju javnosti od nadležnih državnih tijela koja su potvrdila da se na snimci radi o policijskim službenicima – navedeno je u saopštenju, prenosi portal “Indeks”.

Nezavisni mehanizam nadzora izrazio je i žaljenje što emitovani snimak nije znatno prije objavljen i dostavljen mjerodavnim državnim tijelima, prvenstveno Tužilaštvu Hrvatske jer bi to svakako doprinijelo daleko ranijem rasvjetljavanju samog događaja, prikupljanju dokaza, zaštiti migranata, pokretanju odgovarajućih postupaka protiv odgovornih i sprječavanju mogućih sličnih incidenata.

Iz Nezavisnog mehanizma nadzora najavili su da će u svom prvom polugodišnjem izvještaju, koje će biti dovršeno u novembru, predstaviti svoj dosadašnji rad i nalaze provedenih najavljenih i nenajavljenih posmatranja.

Nakon što je prije dva dana RTL objavio snimak iz juna, na kojoj maskirane osobe s dijelovima policijske opreme tuku migrante, glavni direktor policije Nikola Milina je saopštio da im je u interesu do kraja rasvijetliti slučaj nasilja nad migrantima na granici s BiH, zbog čega su juče trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti i protiv njih će biti pokrenut disciplinski postupak.

On je dodao da koriste i mehanizam nezavisnog nadzora, koji je uspostavljen jedino u Hrvatskoj i finansira ga Evropska komisija.

Nezavisni nadzor postupanja policije na granicama prema migrantima i azilantima će, prema prijedlogu evropskog Pakta o migracijama i azilu, morati uvesti sve države

Danas objavljeno

Štrpce bez vode, sjekirom presječene dovodne cijevi

M.

Evakuisan aerodrom u Mančesteru – pronađen sumnjivi paket

M.

“Nepravda”

M.

Ostavite komentar