Nezapamćene mere u Italiji; Konte: Doneo sam tešku odluku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nezapamćene mere u Italiji; Konte: Doneo sam tešku odluku

U Italiji od danas 8,5 miliona učenika i studenata neće pohađati nastavu narednih deset dana kako bi se izbeglo širenje koronavirusa sa severa ka jugu zemlje.

Zatvoreno je 58.000 obdaništa, osnovnih i srednjih škola, gimnazija i fakulteta, što je vanredna mera jedinstvena u istoriji Italije, gde se nastava pohađala i za vreme Drugog svetskog rata i bombardovanja savezničkih snaga.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je u sredu priznao da je doneo “tešku odluku” koja je preventivna, iako su mnogi zdravstveni stručnjaci izrazili sumnju u efikasnost te mere.

Reakcije na mere Rusije protiv koronavirusa: “Glupo, naučno neutemeljeno i okrutno”
“Mera neće biti efikasna ako ne traje dovoljno dugo”, rekao je Valter Ričardi, italijanski stručnjak u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Škole će biti zatvorene do 15. marta, a italijanska vlada će do tog datuma razmotriti razvoj situacije širenja epidemije.

Vlasti će takođe u tom periodu ohrabriti nastavu na daljinu i biće pružena pomoć porodicama čiji članovi ne mogu da idu na posao jer moraju da čuvaju decu.

U Italiji je od novog koronavirusa preminulo 107 osoba dok je zaraženo 3.089. Od tog broja inficiranih, 295 se nalazi na odeljenjima intenzivne nege raznih bolnica.

Danas objavljeno

Žuto upozorenje zbog vjetra i niske temperature vazduha

M.

Postavili šatore ispred zgrade vlade u Mostaru

M.

U EU o tome kako i koliko vakcina dati Z. Balkanu

M.

Ostavite komentar