2. Aprila 2021.

Nezapamćen slučaj u Hrvatskoj: Brutalno pretučeno dete; Smrskana mu lobanja. Šokantna reakcija Centra

Big Portal

Hrvatsku trese nezapamćen slučaj brutalnog povređivanja devojčice od dve i po godine. Ona je u bolnicu primljena sa smrskanom glavom.

Kako navode hrvatski mediji, sumnja se da je dete pretučeno, a lekari vide male šanse da preživi. Devojčica je u sredu prebačena iz bolnice u Novoj Gradiški u Zagreb, operisana je i sada je na intenzivnoj nezi, priključena na respirator.

“Kritično je i vitalno ugrožena. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji uz kontinuirani monitoring vitalnih parametara. Bilo je bez promene u odnosu na juče, ali vrlo je kritično. I dalje je na mehaničkoj ventilaciji i u moždanoj komi. Opet slede dodatne pretrage pa ćemo videti, ali vrlo je kritično”, kazao je jutros za Index.hr direktor zagrebačke bolnice u koju je dete dovezeno.

Dvoipogodišnja devojčica je, kako saznaje taj hrvatski portal vrlo brzo nakon rođenja oduzeta porodici i premeštena u hraniteljsu porodicu, ali je zimus vraćena biološkim roditejima koji žive u okolini Nove Gradiške.

Hrvatski mediji navode da je dete u bolnicu dovela majka koja je lekarima rekla da je devočica pala i tako se povredila. Takođe, navodi se i da ta porodica ima još troje dece koja su sada odvojena od majke i oca.

Policija je pokrenula istragu koja bi trebalo da utvrdi kako je tačno došlo do povrede deteta i da li ju je neko povredio. Iz policije nisu želeli više da govore o tom slučaju.

Prva reakcija Centra: Možda je sama sebi to uradila
Branko Medunić, direktor Centra za socijalni rad Nove Gradiške, govoreći o tom slučaju, rekao je da je dete vraćeno porodici nakon što su se roditelji venčali i stambeno sredili, odnosno nakon što su se usovi u kojima su živeli poboljšali, a roditelji su bili pod nadzorom.

Upitan koliko često se taj nadzor u toj porodici vršio on je rekao najmanje jednom do dva puta sedmično.

“Ja mislim da je u poslednjem nadzoru kod njihove kuće socijalna radnica bila u toku prošle sedmice. Majka je kod nas bila pre nekoliko dana s detetom, nismo uočili nikakve povrede”, rekao je Medunić.

Prema njegovim rečima, ovo se nije moglo predvideti.

“Dete je bilo sklono autoagresiji, da li je to sama sebi uradila to će utvrditi lekari ipolicija. Nije se moglo utvrditi ni slutiti da bi dete bilo zanemarivano, a kamoli zlostavljano. Porodični odnosi su bili na neki način sređeni, kao i stambeni uslovi. Ništa nije ukazivalo na ovo. U istom domaćinstvu na spratu je i baka, maltene s njima. Ni komšije nisu imali primedbi”, rekao je.

Ipak, i ostalo troje dece sada je odvojeno od majke i oca.

“Kada smo dobili sumnju od doktora i policije, izdvojili smo ih. Imali smo sreće da smo ih uspeli smestiti u jednu hraniteljsku porodicu. Kod ostalo troje dece se nisu videle povrede kada smo ih izdvajali, ali će se sutra obaviti pregled u bolnici”, kazao je Medunić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare