Nezakonito prave spiskove radnika koji se "odriču" primanja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nezakonito prave spiskove radnika koji se “odriču” primanja

Spiskovi radnika koji se navodno dobrovoljno odriču ličnih primanja u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, prave se bez ikakvog zakonskog osnova i mogu služiti kao sredstvo pritiska i diskriminacije onih koji na to nisu pristali, saopšteno je iz Transparency International u BIH.

“Zbog toga je Transparency International u BIH (TI BIH) podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka BIH protiv Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, koje je uputilo dopis svim školama da sačine spiskove zaposlenih koji su dobrovoljno pristali na umanjenje plate”, stoji u saopštenju ove organizacije.

Dalje navode da ovakvim načinom provođenja naredbe Ministarstva, narušava se proklamovani princip dobrovoljnosti, ali i osnovni princip Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji kaže da se lični podaci u ovakvom slučaju mogu koristiti samo u mjeri i obimu koji je neophodan da bi se ispunila svrha.

“U ovom slučaju, Ministarstvo je upravo postupalo suprotno principima zakona, jer ne postoji zakonski osnov za sačinjavanje spiskova, a njihovo pravljenje stvara razumnu pretpostavku da bi se isti mogli koristiti za nedozvoljene i nezakonite svrhe, kao što su diskriminacija po osnovu nečijeg nepristanka na umanjenje plate”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da TI BIH očekuje od Agencije da postupi u skladu sa zakonom, izvrši kontrolu i naloži prekid ovakve nezakonite ličnih obrade podataka zaposlenih u obrazovnom sistemu Republike Srpske.

“Ističemo da su se u javnosti pojavile tvrdnje da direktori prisiljavaju zaposlene da se odreknu dijela primanja, o čemu se oglasila i Konfederacija sindikata Republike Srpske”, naglašavaju u saopštenju.

“TI BiH prati sva postupanja organa tokom vanrednog stanja, kao i potencijalne slučajeve zloupotreba i prava građana. Tako je, na primjer, zbog medijskih napisa i snimaka iz Fabrike obuće BEMA koji su se pojavili u javnosti, TIBIH uputio prijavu nadležnim inspekcijskim organima u kojoj je zatražio i hitan inspekcijski nadzor zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije”, saopšteno je iz TI BiH.

(BN)

Danas objavljeno

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Policija na Floridi ispalia 12 metaka u tinejdžera

M.

Italija je stala: Potpuni kolaps zbog kovid potvrda

M.

Ostavite komentar