14. Maja 2020.

“New York Times” o respiratorima: Nije to ništa čudno!

Big Portal

Tako je eminentni i jedan od najpoznatijih medija “The New York Times” pisao o ovoj aferi, a najviše su se bazirali na činjenici da je BiH uvela potpuno beskorisne respiratore za liječenje od korona virusa.

Između ostalog u tekstu se podsjeća da je ovih dana Tužilaštvo zvanično objavilo da je nakon vještačenja ustanovljeno da respiratori ne ispunjavaju ni minimum kriterija za liječenje pacijenata od Covid-19.

  • Malo poznatoj kompaniji za preradu voća firmi “Srebrena malina”, čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, i koja nije imala dozvolu za uvoz medicinske opreme, dodijeljeno je 5,5 miliona dolara za nabavku respiratora usred pandemije – navodi NY Times.

Dalje se u tekstu navodi da je Hodžić prvobitno odbacio sve optužbe za korupciju i kriminal, te je kazao da je koristio svoje poslovne veze u Kini kako bi pomogao.

Posebno je alarmantno da autor teksta na kraju navodi da se Bosna i Hercegovina na globalnoj listi korupcije Transparency Internationala nalazi na 101. mjestu od ukupno 180 zemalja.

Inače, Tužilaštvo BiH trebalo bi vrlo brzo početi sa saslušanjem prvih svjedoka u predmetu “Respiratori”, saznajemo iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Kako nam je potvrđeno nezvanično, već su otišli pozivi za saslušanje nekoliko osoba koje bi mogle pomoći tužiocima da sklope kompletan mozaik ove afere.

(Avaz)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare