NEVS kupio firmu za razvoj električnih motora u točku - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

NEVS kupio firmu za razvoj električnih motora u točku

Švedski startup za električne automobile NEVS, čiji vlasnik je kineska Evergrande Grupa, saopštio je da je preuzeo Protean Electric, britansku firmu za razvoj električnih motora u točkovima za automobilsku upotrebu.

Švedski startup za električne automobile NEVS, čiji vlasnik je kineska Evergrande Grupa, saopštio je da je preuzeo Protean Electric, britansku firmu za razvoj električnih motora u točkovima za automobilsku upotrebu.

Ovo znači da će Protean nastaviti da nezavisno razvija svoj električni motor u točku, poznat kao Protean Drive, koji će NEVS koristiti u svojoj budućoj liniji modela. Uz to, Protean će biti u mogućnosti da traži finansijsku pomoć i poslovne prilike od NEVS-a, uključujući i potencijalno isporučivanje motora Koenigseggu, u kom NEVS drži 20% deonica. NEVS je firma rođena iz ostataka posrnulog Saaba. Nakon što nije uspeo da ponovo pokrene Saab, NEVS je odlučio da lansira svoj istoimeni brend kako bi razvio celu gamu električnih, kao i autonomnih automobila. Plan je da prodaja ovih vozila počne od Kine, i da se kasnije proširi na Evropu i SAD. Protean je osnovan 2008. godine, a od tada je pokazao svoj električni točak samo u formi koncepta. Pomenuti motori su dizajnirani da budu pogodni za postojeće automobile, što znači da bi bilo koji običan automobil mogao postati hibrid. Protean već ima preko 160 registrovanih patenata za svoju tehnologiju, kao i dodatnih 150 u procesu registracije. Međutim, nijedan proizvođač automobila još nije spreman da lansira serijski model sa motorom u točku. Jedan od glavnih razloga je to što točkovi gotovo svakodnevno prolaze kroz torturu, prelazeci preko rupa, bankina, neravnina, i mnogo čega drugog. Točkovi sa ugrađenim elektromotorima do današnjeg dana nisu uspeli da izdrže ove uslove na duže staze. Drugi dodatni problem je postojanje velike neogbljene mase, što znači da ne neophodno masivno i snažno ogbljenje da bi se postigla adekvatna vozna dinamika.

Izvor: Dmotion

Danas objavljeno

Nedeljna galerija: Ford Focus

Vanja A

Koliko često gledate u ovaj mjerač na instrument tabli i zašto je to važno?

V.R.

Kada ni Mini nije dovoljno mini

V.R.

Ostavite komentar