17. Maja 2021.

Nevjerovatno otkriće u Italiji – statua stara 2.000 godina

Big Portal

Arheolog Frančesko Đankola došao je do ovog otkrića tokom restauratorskih radova na srednjovekovnom zidu koji se 2013. godine srušio zbog jakih kiša.

“Kada smo krenuli da kopamo iza zida, video sam da je zemlja imala drugačiju boju. Nastavili smo da kopamo preciznijm alatom i pojavio se blok mramora. Odmah sam video da se radi o glavi Avgustovog kipa, zbog kose i oblika očiju”, rekao je Đankola.

Kip visok dva metra

Glava visoka 35 centimetara pripada periodu između 20. i 10. godine pre nove ere. Bila je deo kipa koji je bio viši od dva metra. Izrađena je od istog mramora koji je koristio italijanski renesansni umetnik Mikelanđelo, a prikazuje mladog Avgusta, koji je postao prvi car Rima 27. godine pre nove ere.

“Radilo se o važnom kipu. Možda je stajao u hramu posvećenom kultu carske porodice ili na forumu. Ali to su samo hipoteze jer ne znamo gde se na ovom području nalazio forum”, rekla je arheološkinja Marija Dileta Kolombo.

Isernia, u drevnom svetu poznata kao “Aesernia”, prvobitno je bila područje na kojem se nalazio italski narod (Italici) Samniti, a kasnije je postala rimska kolonija.

Grad je delimično uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je kasnije obnovljen.

“Našao sam Rim od opeke, ostavljam ga od mramora”

“Isernia ima vrlo bogatu istoriju. Ispod celog grada nalaze se arheološki ostaci”, rekao je gradonačelnik Đakomo D'Apolonjo i dodao kako su tokom iskopavanja otkrivene i prazne srednjovekovne grobnice i predmeti od terakote.

Avgust je sagradio carstvo koje će se na kraju protezati od Velike Britanije pa sve do Egipta, a na samrti je rekao: “Našao Rim od opeke, a ostavljam ga od mramora”.

https://www.facebook.com/MIBACTmolise/posts/2920210124900098

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare