Nevjerovatna sudbina sestara Čuljak nad kojom je prije 34 godine plakala cijela Juga - BIGportal.ba
Ex Yu

Nevjerovatna sudbina sestara Čuljak nad kojom je prije 34 godine plakala cijela Juga

Film “Sestre” na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu izazvao je dosta pažnje i uzburkao neke stare duhove i emocije.

Bar kod onih koji se sjećaju kako je sudbina sestara Čuljak podigla na noge cijelu Jugoslaviju.

Zdenko Jurilj snimio je film o Šimi i Draženi Čuljak koje su prjie 34 godine, na putu u Mostar iz obližnjeg planinskog sela po najvećoj zimi koja je dosezala i minus 27 stepeni, zalutale i upale u rupu u kojoj su ostale sedam noći i osam dana…

https://www.instagram.com/p/BkkKborjiu0/?utm_source=ig_embed

Sve se desilo u januaru 1985. kada su sestre Draženka i Šima Čuljak krenule pješke iz rodnog Bogodola u posjetu majci koja je radila u Mostaru, a kako je bio napadao dubok snijeg, pošle su sporednim putevima. Hodajući po mećavi, izgubile su orijentaciju i upale u duboku jamu.

“Onako mokre, preumorne i razočarane što ne možemo da izađemo, pomišljale smo na najgore. Nismo smjele da zaspimo u snijegu, znajući da i to može biti kobno, pa smo se uvukle u mali prostor na stijeni koja je pregradila kanjon, a na kojem nije bilo snijega. Legle smo popreko, ja sam glavu stavila na Šimina koljena i obratno. Nismo vjerovale da ćemo doživjeti jutro”, ispričala je Draženka Čuljak za Fokus.ba.

Danima su tako sestre bile u jami bez hrane i vode, a jele su samo snijeg. Otac je mislio da su kod majke, majka je mislila da nisu ni krenule. Telefon nisu imali.

“Dolazilo je tih dana i do kriza, osjećale smo da nas niko ne voli ili da nikome nismo važne. Znala sam da su komšije po cijelu noć umjeli da traže izgubljenu kravu, dok smo mi bile tako blizu i istovremeno tako daleko”, priča Draženka.

Sestre su na snijegu i ledu provele sedam dana i osam noći, dozivajući upomoć i moleći se. Na kraju su ih spasili lokalni lovci. Kad su u provaliju spustili uže, izvukli su ih crne i promrzle. Brzo su otpremljene u bolnicu u Mostaru, a zatim su ih prebacili u Beograd. Objema su amputirane obje noge.

Резултат слика за sestre culjak

Danas žive u dalekoj Kanadi.

Šima se s mužem odselila 1990. godine, a Draženka je tri godine kasnije otišla za njom. Njihov hendikep nije ih spriječio da se ostvare kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Obje su udate, Šima radi kao računovođa i bavi se ronjenjem, a Draženka je završila informatički fakultet i bavi se veslanjem.

Izvor: Index

Danas objavljeno

Merima Njegomir o Tozovcu: “Bio je bolji od svih nas…”

Zeljka

VODITELJ UŽIVO OBJAVIO DA NAPUŠTA RTS: Obratio se gledaocima

Zeljka

Glumac Enver Petrovci: “Znam da Merima ne bi lagala, a Leka ne bi silovao”

Zeljka

Ostavite komentar