Nevjerovatna priča o silovanju iza Netflixove hit serije - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Nevjerovatna priča o silovanju iza Netflixove hit serije

Nova Netflixova serija “Unbelievable”, o kojoj ovih dana svi pričaju, mučna je i teška priča o tinejdžerki Mari Adler koja odlazi u policiju da prijavi silovanje, ali joj niko ne vjeruje. Još je mučnija i teža kad znate da nije izmišljena.

Ova mračna drama bazirana je na istinitoj priči – u osnovi je “Nevjerovatna priča o silovanju”, koju su napisali Kristijan Miler i Ken Armstrong, a za koju su 2015. dobili Pulicerovu nagradu. U tom članku, autori su ispratili slučaj kroz iskustvo prave Mari s jedne strane, i kroz rad dve detektivke s druge.

Stvarna Mari bila je udomljeno dijete koje je prošlo brojne starateljske domove, da bi se skrasila u Linvudu u saveznoj državi Vašington. S 18 godina smjestila se u subvencionisani stan, a jedne se noći probudila i pored kreveta zatekla muškarca s nožem koji ju je vezao njenim pertlama, zapušio joj usta i satima je silovao. Bilo je to 2008. godine.

Mari je pozvala policiju, koja je uzela njenu izjavu, ali njena bivša starateljka Šenon Mekviri i advokatica Pegi Kaningem smatrale su da je Mari sve izmislila i podstakle policiju da tu prijavu tretira kao lažnu. Mari je popustila pod pritiscima i izjavila da je ipak možda sve bio košmar izazvan stresom. Kažnjena je s 500 dolara zbog lažne prijave i bila označena kao lažljivica. Njen život se pretvorio u pakao koji je doveo do toga da je čak razmišljala o samoubistvu.

Paralelno, ne znajući za Marin slučaj, detektivke Stejsi Galbrajt i Edna Henderšot iz Kolorada prate trag serijskog silovatelja, koji provaljuje u domove žena, siluje ih, fotografiše i prisiljava da se nakon svega okupaju kako bi uništile dokaze. Na kraju su uspjele da ga uhvate. Ratni veteran Mark O’Liri osuđen je za 28 slučajeva silovanja u Koloradu na 327,5 godina zatvora. Na njegovom kompjuteru su, između ostalih, pronašli i fotografije Mari Adler.

Nakon toga je policija vratila Mari njenih 500 dolara i obrisala joj dosje, a Mari je tužila grad i nagodbom dobila 150.000 dolara odštete.

Danas radi kao vozačica kamiona, udata je i ima dvoje djece…

“Nisam htjela da se povučem u ćošak i pustim da ovo uništi ostatak mog života. Nisam htjela da mu pružim to zadovoljstvo. Nisam htjela da mu dozvolim da me uništi”, izjavila je Mari za list Propublica.

Index

Danas objavljeno

Skup podrške noćnom životu u Beču

V.R.

Džins nikada ne izlazi iz mode, bijeli je „in“ ove sezone

V.R.

Italijanska glumica Franka Valeri preminula u 100. godini

V.R.

Ostavite komentar